Kolmonen: RiPS – Atletico Malmi 2-1 (1-1)

Maalit

0-1 Janne Hampaala (Roni Tran) 12′
1-1 Lauri Jormanainen 30′
2-1 Marko Paakkonen 89′

Avaus (4-4-2)

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson 75′
Joonas Peltonen
Juho Launonen 46′ Pauli Saastamoinen
Ville Ruuska (C)
Niko Ruokolainen 65′ Antti Nurkka
Mikko Huupponen 42′ Jaakko Peltonen
Janne Hampaala 72′ Timo Kinnunen
Jani Hannula
Patrick Purola
Roni Tran 46′ Jani Putkonen

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)

Raportti

Atleticon historian yksi suurimmista fiaskoista päättyi siis FC Kontu/LA:n niukkaan voittoon ja varmisti samalla, ettei kauden kahteen viimeiseen peliin olisi kuin kosmeettisia panoksia. Kun vielä Viikingit/2 varmisti torstain pelissään odotetusti nousun ja Reipas otti vahvan kiinnityksen kakkossijaan voittamalla HyPSin perjantaina, lähdettiin sunnuntai-päivän vierasmatsiin vailla sen kummempia odotuksia. Sarjakauden päätös kolkutteli jo ovella, mutta kausi haluttiin luonnollisesti päättää vielä kahteen voittoon ja maksimoida sarjasijoitus muutamaa stiplua lukuunottamatta erinomaisen kauden päätteeksi.

Päivän kokoonpanossa oli jälleen muutamia poissaoloja. Täydestä lapusta huoilmatta Alfred Sinnemäen ja Samu Nurmisen lisäksi toppariosasto kärsi edelleen Antti Säynätkarin poissaolosta ja Mikko Kourin varoitustilin täyttymisestä. Vastaavasti Elis Rintala teki kuitenkin paluun maalille ja Mikko Huupponen keskikentälle.

Lähtökohdat kamppailuun olisivat silti voineet olla paremmatkin, sillä kotijoukkue ei syystä tai toisesta ollut järjestänyt Atleeteille pukukoppia. Liekö kevätkierroksen harmittava tappio  ja suihkuttomat fasiliteetit vielä painaneet, mutta malmilaiset pistettiin vaihtamaan varusteensa 15 sählypelaajan kanssa samaan pukuhuoneeseen ja pitämään ottelupalaverinsa keskellä treenikäytössä ollut punttisalia. Myös tavarat jouduttiin säilömään vahtimestarin koppiin, puoliaika viettämään pimeässä, yllätyksiä lattialleen kätkeneessä parakkirakennuksessa ja ottelun jälkeen varusteidenvaihto suorittamaan urheilutalon kellarikerroksen käytävillä sekä noin neljä henkeä kerralla vetäneessä yleispukuhuoneessa. Harvemmin tulee moisista asioista mussutettua, mutta RiPS ei hoitanut asiaa kovin mallikkaasti ja sai siksi vastaansa taatusti ärsytetyn Atleetti-ryhmän.

Itse otteluun koppiasiat eivät kuitenkaan vaikuttaneet, vaan malmilaiset saivat kamppailuun varsin hyvän lähdön. Ottelun toisella minuutilla syntyi jo ensimmäinen vaaran paikka, kun poikkeuksellisesti keskikentän laidalla aloittanut Niko Ruokolainen nosti pallon linjan yli ja päästi diagonaalijuoksun tehneen Pati Purolan puolittain läpi. Tämä kavensi keskelle, mutta toppari ehti kuitenkin peittää tilaa niin, että laukaisukulma jäi hitusen pieneksi. Myös veto oli vaisu ja leijaili selvästi yli.

Seitsemännellä minuutilla Patin kärkiparina aloittanut Roni Tran pelasi edellä mainitun jälleen linjasta läpi, mutta ahdisteltuna laukaus suuntaui liiaksi veskaria päin. Kotijoukkue RiPS oli ottelun alkupuolella pääosin vastaanottavana osapuolena, mutta sekin onnistui toki rakentelemaan muutamia vaaranpaikkoja pitkälti pitkillä pystysyötöillä, jotka Elis maalilla nappasi helpohkosti kiinni.

Atletico sai hallinnastaan myös palkkion, kun ottelun 12. minuutilla pallo kulkeutui vasemmalta laidalta keskikentän kautta oikeaan laitaan ja sieltä muutaman syötön ja Ronin mainion keskityksen kautta takatolpalle, johon Leego Hampaala heittäytyi näyttävällä syöksypuskulla ja ohjasi päällään pallon maalin yläristikkoon. Lukemat olivat siis 0-1 vierailijoille ja peli näytti vielä siinä kohtaa erittäin hyvältä.

Vaaranpaikkoja nähtiin jokunen muukin ja erityisesti Pati Purola haki kärkkäästi pystypalloja jalkaansa. RiPS-topparit joutuivat myös paikoin turvautumaan epäurheiljamaisiin otteisiin ja repimään Patia paidasta. Melko linjattomasti koko ottelun ajan viheltänyt tuomari jätti nämä huomioimatta, vaikka varsinkin viimeisin näistä tilanteista näytti puolueettoman katsojankin silmään taatusti vähintään varoituksen arvoiselta. Niin selvästi Patin läpiajo katkaistiin.

Ensimmäisen puoliajan loppupuolta kohden mentäessä hallinta siirtyi kuitenkin pikkuhiljaa kotijoukkueelle. Syksyn ajankohtaan nähden erinomaisessa kunnossa ollut nurmi palveli ilmeisesti kapeaan ja lyhyeen kenttään tottuneita riihimäkeläisiä, joiden peli soljui näyttävästi mieheltä toiselle. Myös millintarkat ristipallot ja useampi vaarallinen kulmapotku tuottivat malmilaisille harmaita hiuksia.

Kun Atletico ei onnistunut vähistä paikoistaan, kuittasi RiPS ottelun tasoihin ottelun 30. minuutilla. Oikealta annettiin kulmapotku etutolpalle, jonne syystä tai toisesta oli unohtunut RiPS-peluri aivan vapaaksi. Pallo tavoittikin hänet, eikä Elis ehtinyt enää reagoida noin viidestä metristä tulleeseen puskuun. Lukemat siis sitä kautta tasoihin.

Maali sisuunnutti kotijoukkuetta vielä lisää ja joukkue loikin tukun hyviä vetopaikkoja, jotka kuitenkin hukattiin karmaisevan huonolla viimeistelyllä. Lisäksi Elis pääsi venymään muutamaan otteeseen todellisiin paraatipelastuksiin. Ensin 38. minuutilla vastahyökkäyksen päätteeksi lähti hieno laukaus kohti takakulmaa, johon Elis sai kuitenkin näppinsä väliin. Vielä ennen puoliaikaa, 45. minuutilla, vierailijan laituri karkasi Juho Launoselta ja pääsi jo Eliksen kanssa nokittain, mutta tämä onnistui venyttämään jalkansa väliin ja torjumaan laukauksen kulmaksi.

Toiselle puoliajalle haettiin pirteyttä jälleen vaihdosta. Keskikentän priimusmoottorina kunnostautunut Hupi Huupponen joutui jättämään nivusvamman vuoksi kentän jo ennen taukoa, mutta hänen tilalleen vaihdetun Jasu Peltosen lisäksi tuoreita jalkojaan tarjosivat Japu Putkonen ja Pale Saastamoinen.

Toinen jakso jatkui vaihdoista huolimatta samanlaisena kuin ensimmäisen loppu. RiPS piti suurimmaksi osaksi palloa ja loi harvakseltaan vaaranpaikkoja malmilaismaalille. Atletico taas onnistui kyllä puolustamaan tiiviisti ja tekemään hyviä pallonriistoja keskialueella, mutta niistä ei päästy riittävän lähelle RiPS-maalia.

Riihimäkeläisten parhaat paikat siunaantuivat noin tunnin pelin kohdalla. Ensin keskialueen pallonmenetys oli kostautua ja RiPS-keskikenttä pääsi hyökkäämään Atleticon puolustuslinjaa vastaan. Läpisyöttö hyvin linjan läpäisseelle riihimäkeläishyökkääjälle oli kuitenkin aavistuksen liian pitkä ja päätyi hyvin vastaan tulleen Eliksen hyppysiin. Paria minuuttia myöhemmin vaaralliset kulmatilanteet saivat jatkoa, kun pallo pelattiin tällä kertaa 16m rajalle, josta lähtenyt tulinen laukaus olisi pomppinut todennäköisesti yläriman kautta sisään, ellei Elis olisi venyttänyt käsiään melko keskelle tulleen laukauksen tielle.

Atleticon paikat jäivät ensimmäistä puoliaikaa vähemmälle ja oikeastaan ainut varteenottava maalipaikka syntyi 71. minuutilla, kun Japu kiusasi totuttuun tyyliinsä laitapakkia vasemmalle ja antoi matalan, pomppivan keskityksen takaviistoon. Laukaisupaikoille ehti ensimmäisenä Rudi Ruuska, jonka pommi suuntui kuitenkin niukasti yli.

Ottelun kannalta ratkaisevin hetki nähtiin kuitenkin 75. minuutilla. Hyvin lepsua linjaa siihen saakka soveltanut tuomari ei ollut siihen mennessä jakanut vielä yhtään varoitusta (vaikka syytä olisi ehkä ollut), mutta viimeistään tässä kohtaa hän oli kuitenkin pakotettu kaivamaan punaisen lapun taskustaan. Malmilaisten paitsioansa petti täysin ja toppariksi siirretty Henri Mattsson joutui juoksukilpailuun takamatkan päästä. Hyökkääjää hitaampana päätyi hän tekemään liukutaklauksen takaapäin, joka pallon sijaan pysäyttikin hyökkääjän. Vaikka ulosajopäätös oli helppo ja oikeutettu, soti se kuitenkin radikaalisti tuomarin aiemmissa repimistilanteissa soveltamaa linjaa. Hena joutui siis jättämään leikin kesken ja suuntaamaan koppiin – jota siis ei vielä tässä vaiheessa tietenkään ollut.

Yhden vajaalla pelannut Atletico taisteli loppuun saakka tiukasti, eikä miesvajaus juuri näkynyt ottelun kulussa. RiPS oli toki hallitsevampi osapuli, mutta maalipaikkoja hekään eivät juuri saaneet. Keltapaitojen johtomaali oli itse asiassa todella lähellä, kun 87. minuutilla vaihdosta sisään tullut Andy Nurkka ja Rudi Ruuska pelasivat sivurajaheiton nopeasti ja Andyn jalasta lähti korkea keskityspallo takatolpalle. Siellä pallon otti haltuun Pati, joka pelasi pallon maalin etualalle Japua kohden. Puolustaja onnistui kuitenkin tökkäämään palloa juuri kriittisellä hetkellä vetoa viritelleen Japun edestä.

Jos kevätkierroksen ottelussa Atletico oli ollut hiukan onnekas, oli tällä kertaa RiPSin vuoro nauttia onnettaren suosiosta. Japun mainiota tilaisuutta seurasi onnenkantamoinen pusku toisessa päässä. Oikealta tullut keskitys päätyi aivan boksin kulmassa olleelle kentän pienimmälle miehelle, jonka rakettipusku leijui ratkaisevan sivuaskeleen väärään suuntaan ottaneen Eliksen näppien tavoittamattomiin ja lopulta takanurkkaan.

Atletico haki vielä tasoitusta kovasti, mutta ilman tehoja. Niinpä loppulukemiksi kirjattiin lopulta 2-1 kotijoukkueen hyväksi. Tulos ei luonnollisestikaan tyydyttänyt Atleetteja, mutta oli lopulta ottelutapahtumiin nähden oikeutettu. Kismittämään jäivät oikeastaan vain tuomarin vaihteleva linja ja Atleticon hyökkäyspelin tehottomuus. Kontu/LA-fiaskon ja panoksettoman ottelun vuoksi tappiokaan ei ollut kuitenkaan enää niin kova pala nieltäväksi, varsinkin kun RiPS osoittautui hyvätasoiseksi ja pelaavaksi ryhmäksi, joka esityksellään ansaitsi täydet pisteet.

Tappio tiesi myös neljännen sijan säilymistä, kun enää yksi kierros on pelaamatta. Siinä riittää kuitenkin sijoituksellisesti panoksia, sillä omasta ja muiden otteluista riippuen Atleticolla on saumat vielä kolmossijaan ja toisaalta tappion tullessa sijoitus voi yhtä hyvin olla myös viides. Viimeisessä pelissä vastaan asettuu sarjanousun jo varmistanut Viikingit/2. Ottelu pelataan tulevana sunnuntaina klo 13.00 alkaen Kartanon tekonurmella.

Tähtipelaajapisteet

Elis Rintala: Muutama huikea koppi, eikä yksikään maaleista mennyt todellakaan Eliksen piikkiin.
Janne Hampaala: Kauden viides maali ja muutenkin huikeaa taistelua, jälleen kerran.
Joonas Peltonen: Jonen vahvat esitykset saivat jatkoa.