Kolmonen: HyPS – Atletico Malmi 0-6 (0-4)

Maalit

0-1 Janne Hampaala (Mikko Huupponen) 14′
0-2 Janne Hampaala (Roni Tran) 28′
0-3 Mikko Kouri 33′
0-4 Roni Tran (Niko Ruokolainen) 35′
0-5 Patrick Purola (Jani Putkonen) 67′
0-6 Alfred Sinnemäki (Patrick Purola) 86′

Avaus (4-4-2)

Niko Lempinen (MV)
Niko Ruokolainen 46′ Patrick Purola
Mikko Kouri
Antti Säynätkari 66′ Joonas Peltonen
Ville Ruuska (C)
Samu Nurminen
Mikko Huupponen 66′ Jonatan Wasenius
Janne Hampaala
Jani Hannula
Jani Putkonen 77′ Jani Lehti
Roni Tran 46′ Alfred Sinnemäki

Muut vaihtopelaajat

Timo Kinnunen

Raportti

Vierasottelusta Hyvinkään Palloseuraa vastaan oli etukäteen lupa odottaa vaikeaa koitosta. HyPS on viettänyt koko kauden mukana sarjataulukon kärkikahinoissa, ja erityisesti lohkon maalipörssiä 19 maalillaan johtava Xhevdet Zeqiri osoittautui jo Ala-Malmilla vaikeasti pideltäväksi, vaikka tuolloin jäikin nollille. Hyvinkäälle matkasi silti luottavaisin mielin väkevä Atleetti-rosteri, jonka maalivahtina toimi toista kertaa tällä kaudella Niko “Lepa” Lempinen, päävastuun torjuntatöistä tähän saakka kantaneen Elis Rintalan ollessa sivussa sairastumisen johdosta.

Upeissa puitteissa Hyvinkään urheilupuiston nurmella pelattu ottelu starttasi isäntien ahdistellessa Lepan vartioimaa maalia kahdella tontilla, joista ensimmäisessä Lepan torjuman kaukolaukauksen suti niukasti tolpan ohi “Sepe” Zeqiri. Jälkimmäinen sitä vastoin työllisti koko maalin eteen osuneen puolustuskaluston. Keskitys oikealta tavoitti taka-alueelle vapaaksi jääneen “villapaidan”, jonka syöksypuskun Lepa pysäytti huikealla torjunnalla aivan maaliviivalta. Tilanne jatkui pallon jäädessä elämään luukulle, mutta Atleettien muuri blokkasi kolme peräjälkeen tullutta laukausta kunnialla, selviten höykytyksestä säikähdyksellä.

Jo seuraavalla minuutilla pelaajamassa kokoontui kotijoukkueen maalille kulmapotkun merkeissä. Mikko Huupposen keskitys laskeutui femman laatikon rajalle ja Leego Hampaala junttasi pelivälineen päällään “oikeaoppisesti” maan kautta verkkoon: 1-0. Atleettien vaihtopenkki “vt. valmentaja” H. Mattssonin ja “huollon assistentti” E. Rintalan johdolla riehaantui ymmärrettävästi täysin. HyPSin kulmapotkumaraton toisessa päässä sen sijaan ei tuonut joukkueen kaipaamaa tulosta.

HyPS sortui keskialueella kovin usein pallonmenetyksiin harhasyöttöjen ja varsinkin Leegon katkojen seurauksena, mikä yhdistettynä Atleticon tavaramerkiksi nousseeseen vahvaan transitiopelaamiseen tuotti isäntien maalille monta vaarallista tilannetta. 2-0-maalissa kombinoitui useampikin laadukas suoritus. Pelinavaamistaidoistaan tunnettu Mikko Kouri löysi maita pitkin vasemmalta laidalta Samun, jota vastaan höyrynnyt laitapakki jäi telineisiin 100-0. Atleticon HyPS-kasvatti Roni Tran sai luukulla tatsin Samun kovaan syöttöön ja lopulta vastapallon pommitti sydämensä kyllyydestä maaliin pilkun takaa Leego.

Jottei varsinkaan kotiyleisö olisi päässyt ottelusta turhan helpolla, oli peli seitsemän minuuttia myöhemmin jo 4-0 kusipaidoille. Ensin Mikko “Alistaja” Kouri tinttasi kulmapotkutilannetta ja maalivahti Aleksandr Djatchenkon torjuntaa seuranneen irtopallon varmasti sisään. Maalista ehti kulua jopa kaksi minuuttia, kunnes vasemmalta vauhtiin nousseen Nikon keskityksen ohjasi taidokkaasti femman kulmalta etunurkkaan Roni. Kaikki sujui lähes käsikirjoituksen mukaan, sillä olihan sen kuuluisan “oman koirankin” pakko päästä puremaan jossain vaiheessa.

Suorastaan hämmästyttävän tehokas avausjakso oli vähällä päättyä vieraiden viidenteen maaliin, kun fudiskiusaaja Japu Putkonen onnistui vaarattoman näköisessä tilanteessa kurottamaan pakin takaa ja tökkäsi pallon läheltä päin Djatchenkoa. Alun parin tilanteen jälkeen HyPS ei saanut aikaiseksi juuri mitään.

Heti tauon jälkeen tunteet kuumenivat kyseenalaisessa tilanteessa. Tauolla sisään tullut Pati Purola ja Djatchenko kolaroivat HyPSin boksissa pallontavoittelutilanteessa. Djatchenko poltti osumaa saatuaan päreensä ja kävi käsiksi vielä tilanteen jäljiltä maassa istuneeseen Patiin, mutta selvisi varoituksella. Heti seuraavaan läpiajoon maalivahti syöksyi ilmiselvästi kosto mielessään törkeästi napit edellä osumatta kuitenkaan kaikeksi onneksi kehenkään.

HyPSin tehottomuus jatkui ja harvoiksi jääneet yritykset menivät turvallisesti ohi kehikon. Joukkueen hyökkäysinto kostautui klassisesti, kun Atletico pääsi kesken kaiken kontraan isäntien linjan ollessa puolen kentän tuntumassa. Minuutin kentällä ollut vaihtomies Johe Wasenius toi palloa ylös ja pelasi Japulle, joka jatkoi edelleen Patille. Johen kanssa kaksin maalille edennyt Pati kiersi aivopierujaan jatkaneen Djatchenkon ja sijoitti tyhjiin lukemiksi todella tylyt 5-0.

Oivalla pelipäällä ollut Lepa ei tänään ollut yllätettävissä. Jopa HyPSin juonikas vaihtomies, entinen liigapelaaja Peter Sampo joutui tunnustamaan “Leifin” paremmakseen tämän venytettyä näppinsä korkeaan sijoitukseen. Atletico osui illan aikana vielä kertaalleen, ja jo kolmatta kertaa maali sai alkunsa kulmapotkusta. Samun keskitys vasemmalta näytti kaartavan yli koko kaluston, mutta Pati sai vielä päätyrajalta käännettyä pallon puolivolleylla takaisin luukulle. Maalinedustalla päivystänyt Alf Sinnemäki nikkasi loppunumerot vaivattomasti 6-0:aan. HyPSin viimeinen kunnon laukaus paristakympistä pysähtyi Lepan dyykkaukseen, ja ryöstöretki radanvarteen oli päättynyt takuulla menestyksekkäämpänä kuin kukaan olisi uskaltanut haaveillakaan.

Ryhtiliike joukkuen yleisilmeessä Lahen Pojille kärsitystä tappiosta oli etukäteen kovemmasta vastuksesta huolimattakin todella merkittävä, eikä 16 kentällä käyneen Atleetin joukosta löytynyt tänään yhtä ainoaa heikkoa lenkkiä. Murhaava tehokkuus maalipaikoissa ja Lepan huipputorjunnat peilasivat tylysti niitä osa-alueita, joilla isännät eivät onnistuneet edes vähää alusta.

Tähtipelaajapisteet

Janne Hampaala: Kahden maalin lisäksi hallitsi keskikenttää telaketjuillaan täysin miten tahtoi.
Niko Lempinen: Vakuuttava nolla, kukaties käänsi koko pelin suunnan alkuhetkien huippukopillaan.
Samu Nurminen: Nöyryytti ja pimensi isäntien laiturit vuoroin sekä linkkinä että pakkina.