Kolmonen: Atletico Malmi – Lahen Pojat JS 2-3 (1-3)

Maalit

0-1 Teemu Salo 3′
1-1 Samu Nurminen 33′
1-2 Jukka Vesala 40′
1-3 Tero Vuori 42′
2-3 Jani Putkonen (Samu Nurminen) 57′

Avaus (4-4-2)

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen
Mikko Kouri
Antti Säynätkari
Ville Ruuska
Samu Nurminen
Janne Hampaala 78′ Jonatan Wasenius
Jaakko Peltonen 46′ Mikko Huupponen
Timo Kinnunen (c) 66′ Jani Hannula
Roni Tran 66′ Akan Okomoh
Jukka Haarala 46′ Jani Putkonen

Muut vaihtopelaajat

Niko Lempinen
Toni Valido

Raportti

Tappiottomien otteluiden putki venyi Nopsa-ottelun myötä jo kahdeksaan ja joukkue valmistautui lauantaiseen Lahen Pojat -kamppailuun siten luottavaisin mielin. Takana oli onnistunut vierasreissu Nastolassa ja sen perään ehkä vieläkin huikeampi korkeanpaikanleiri Messilässä. Myös rosteri oli jotakuinkin kuosissa ja poissaoloja oikeastaan vain hyökkäyspäässä maalivireen löytäneen Miro Tissarin huilatessa treeneissä tapahtuneen loukkaantumisen vuoksi ja Patrick Purolan puuttuessa ulkomaanmatkansa takia.

Päivän ottelun vastustajakin oli varsin tuttu, sillä Lahen Poikia vastaan hankittu 5-0-murskavoitto oli vielä hyvin mielessä ja joukkueen edesottamuksia tullut muutenkin seurattua Internetin välityksellä jonkin verran. Jos Atletico taisteli tiukasti nousukamppailussa, oli lahtelaisilla myös panosta vähintään yhtä paljon. Putoamisviiva oli nimittäin jäänyt yläpuolelle jo vaarallisentuntuisesti, eikä lisätappioihin ollut varaa. Joukkue oli myös edellisessä kahdessa ottelussaan selkeästi skarpannut ja kerännyt niitä tarvittavia pisteitä aiempaa tiukemmin. Asetelmat olivat siis jännittävät, joskin suosikin asemasta ei pitänyt silti olla epäselvyyttä.

Toisin kuitenkin kävi, sillä heti alusta saakka asetelmat kääntyivät päälaelleen. Parin viikon aikana harvinaisen heikkoon kuntoon päässyt Ala-Malmin nurmi osoittautui alusta saakka todella haastavaksi alustaksi Atleticon taitopelille. Lisäksi valmistautuminen oli tainnut jäädä puolitiehen tai rotsi hiukkasen auki, sillä sen verta helposti Lahen Pojat pääsi näpäyttämään jo ottelun toisella minuutilla. Vihun keskikenttämies juoksi käytännössä Atletico-keskikentän läpi poikittain, ohitti samalla viisi pelaajaa ja pisti matalan keskityksen kohti takatolppaa. Siellä paikalla oli ensimmäisenä Läpäri-hyökkääjä, joka siirsi pallon vaivatta takanurkkaan. Lukemat siis 0-1, vaikka peli oli hädintuskin saatu käyntiin.

Koko ensimmäistä puoliaikaa leimasi kummallinen haluttomuus, jota ruokki vielä selvä ärtyneisyys kentän heikkoon kuntoon sekä siitä johtuviin erikoisiin pomppuihin ja syöttöharhoihin täysin vaarattomissa paikoissa. Vierailija taas sai avausmaalista tukun lisää itseluottamusta ja taistelutahtoa, minkä turvin hallinta jäi hieman yllättäenkin lahtelaisille. Atleticon pelissä näkyi syöttöharhojen lisäksi myös liiallinen kiire ylöspäin, huonot ensimmäiset kosketukset ja tietty taistelutahdon puute.

Tasoitus oli silti lähellä ottelun 12. minuutilla, kun vaihteeksi avauksessa nähdyn Jasu Peltosen sivuvapari päätyi boksin kulmalta niin ikään pitkästä aikaa avauskokoonpanoon itsensä valinneen Timo Kinnusen jalan kautta hieman liikaa veskaria päin. Hän ei saanut vangittua palloa, mutta toisaalta kukaan Atleeteista ei ollut riittävän lähellä siirtääkseen vaarallisesti pomppinutta riparia sisään. Toisaalta toisessa päässä koettiin vaaranhetkiä vain minuuttia myöhemmin, kun noin 40 metristä annettu vapaapotku muutti Sintti Säynätkarin päästä suuntaa vain muutaman pallonmitan verran maalipuiden yli.

Atletico onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun 33. minuutilla, kun Jugi Haarala taisteli pallon kärkiparilleen, Roni Tranille. Tämä haki jalan vapaaksi ja laukoi tulisesti. Veskari venytti kätensä väliin ja torjui pallon ylärimaan, josta se kimposi ripareille pyrkineelle Samu Nurmiselle. Tällä oli lopulta helppo työ tasoittaa peli ja tuoda Atleetit jälleen mukaan taisteluun. 1-1.

Maalia ennen ja sen jälkeen Lahen Pojat loi kuitenkin tukun puolittaisia tilanteita, joista varsinkin myötätuuleen heitetyt pitkät sivurajaheitot tuottivat malmilaisille harmia kuin Ponnareista tuttu ”Yskä” konsanaan. Nämä koituivat valitettavasti myös keltapaitojen kohtaloksi. Ensiksi 40. minuutilla alaspäin annetusta harhasyötöstä syntyi erikoistilanne noin 25 metristä. Jälleen pitkänä sivurajaheittona annettu pallo saatiin purettua vain boksin rajoille, josta lähtenyt laukaus pomppi totutusti maalissa pelanneen Elis Rintalan jalan kautta tolppaan ja siitä sisään.

Eikä kulunut kulunut kuin kaksi minuuttia ja vastaavanlainen tilanne nähtiin nyt oikealla laidalta. Sieltä jälleen pitkä heitto ja muutaman pompun kautta takatolpalle, jonne oli syystä tai toisesta unohtunut miehiä vapaaksi kaksin kappalein. Heillä luonnollisesti myös aikaa tuhottomasti, joten pallo verkkoon ja lukemat vaihtuivat jo pahaaenteilevästi 1-3:een.

Puoliajalla pelaajavalmentaja Timo Kinnunen yritti rauhoitella omaa joukkuettaan ja hakea muutamilla taktisilla muutoksilla parempaa otetta toiselle jaksolle. Maaleja oli isketty tähän mennessä keskimäärin noin neljä kappaletta per peli, joten usko omaan tekemiseen oli parin maalin tappiolukemista huolimatta yhä varsin kova. Lisäksi Jasu ja Jugi korvattiin avainpelaajakaksikolla, Japu Putkosella ja Hupi Huupposella, jotka toivat voimaa sekä hyökkäykseen että keskikentälle.

Kaksikon sisääntulo toikin peliin lisää vauhtia ja vakautti ennen kaikkea keskikenttäpeliä. Lahen Pojat puolusti kuitenkin tiiviisti ja ennen kaikkea taisteli suurella intohimolla. Jos edellisissä peleissä pallot olivat pomppineet enemmän meille, oli tänään pitkästä aikaa myös hiukan huonoa tuuria matkassa. Vaaralliset kulmatilanteet eivät näkyneet lopulta maalitilastoissa ja pallo tuntui menevän kerta toisensa jälkeen puolustuspäässä sivurajasta yli, jolloin Läpärit pääsi taas rikkomaan pelin tempoa ja luomaan erikoistilanteita.

Kavennus syntyi kuitenkin jo noin kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun Samu sai pallon vasemmalla laidalla ja pelasi sen tyylikkäästi linjan yli. Ensimmäisenä pallossa oli kukapa muukaan kuin Japu, joka otti pelivälineen ensimmäisellä tatsillaan haltuun ja pommitti toisella kovaa ylös. Vaikka laukaus ei ollut tarkin mahdollinen, veskari ei kuitenkaan saanut palloa torjutuksi. Tasoituskin oli lähellä vain muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Samun haastoi ja tarkka syöttö tavoitti Ronin, joka ohjasi takatolpalta vain aavistuksen yli. Myös Japu pääsi toistamiseen läpi 63. minuutilla, jolloin Eliksen pitkä avaus leijaili koko porukan yli aina Läpäreiden puolustuskolmannekselle. Japun haltuunotto meni kuitenkin aavistuksen pitkäksi, jolloin lahtelaisveskari ehti kummasti väliin.

Loppua kohden painopiste kääntyi entistä enemmän malmilaisten hyökkäyspäähän, mutta toisaalta ratkaisut olivat onnettomia ja läpäripakka isolla sydämellä pelissä mukana. Vaihtojen myötä Timo haki vielä lisää puhtia myös hyökkäyspäähän, mutta siitäkin huolimatta tuhannen taalan paikat jäivät viimeiseltä parikymppiseltä todella vähiin. Läpärit heitteli edelleen vaarallisia sivurajaheittoja ja haki lisäosumia yksilösuorituksin, mutta muuten loppupeli meni pitkälti keskialueella nyhjätessä ja kiroillessa viimeisten syöttöjen epätarkkuutta. Vain parilla vaihtomiehellä operoinut Lahen Pojat taisteli siis lopulta itselleen yllättävän, joskin täysin ansaitun 3-2-voiton vastoin kaikkia ennakko-odotuksia aiheuttaen samalla malmilaisille syyskierroksen avaustappion.

Niukkaa häviötä voi varmasti selitellä nurmen heikolla kunnolla, muutamilla poissaoloilla ja ties millä tekosyillä, mutta totuus on kuitenkin se, että Atletico pelasi syyskierroksen heikoimman ottelunsa. Ponneton ja aneeminen esitys jätti paljon toivomisen varaa ja nosti samalla kysymysmerkkejä siitä, että onko tappioton putki avannut verkkarin vetoketjua ehkä liikaakin? Yllätystappio palautti ainakin nettisivutoimituksen haaveet jälleen maanpinnalle ja tulee toivon mukaan näkymään tulevissa peleissä myös parempina peliesityksinä.

Luvassa on vielä viisi ottelua pitkälti sarjan puolivälin paremmalla puolella majailevia joukkueita, joilta täydet pistepotit tietäisivät varmasti erinomaista sijoitusta joko kärjessä tai vähintään kärjen tuntumassa. Näitä pisteitä lähdetään hakemaan jo heti torstaina, kun keltainen komeetta suuntaa Hyvinkäälle ”pässilauman” vieraaksi. Ottelu alkaa paikallisessa urheilupuistossa klo 18:15. Seuraava kotiottelu pelataan puolestaan reilua viikkoa myöhemmin HerToa vastaan. Tuo ottelu on siirretty Ala-Malmin nurmelta evakkoon Tapanilan tekikselle.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Huupponen: Poissaolo keskikentältä näkyi ensimmäisellä jaksolla. Toisella puoliajalla peli oli huomattavasti paremmin balanssissa Hupin dominoidessa keskikenttää.
Samu Nurminen: Muuten varsin keskikertainen esitys, mutta tehot 1+1 riittivät kuitenkin pisteille.
Mikko Kouri: Ei juuri tähtipisteitä kerää, mutta silti pelistä toiseen tasaisen varmaa esiintymistä topparina. Ei kaatunut matsi tälläkään kertaa topparipeliin.