Kolmonen: Atletico Malmi – HerTo 3-2 (2-1)

Maalit

1-0 Jani Putkonen 4′
1-1 Mika Hirvonen 21′
2-1 Samu Nurminen (Antti Nurkka) 39′
2-2 Tatu Kallio 70′
3-2 Patrick Purola 83′

Avaus (4-4-2)

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen 79’ Henri Mattsson
Mikko Kouri
Joonas Peltonen
Ville Ruuska
Samu Nurminen
Mikko Huupponen 79’ Jonathan Wasenius
Janne Hampaala 64’ Jaakko Peltonen
Timo Kinnunen (c) 35’ Antti Nurkka
Alfred Sinnemäki 67’ Patrick Purola
Jani Putkonen

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)
Roni Tran

Raportti

Ottelut jatkuivat erinomaisen HyPS-voiton jälkeen jälleen Atleticon kotikentällä, joskin aiemmin ilmoitettu Ala-Malmin nurmi oli vaihtunut alustan pelikelvottoman kunnon vuoksi ehkä jopa vieläkin tutumpaan Tapanilan tekonurmeen. Atleetit isännöivätkin siellä kauden viimeistä kotiotteluaan, jossa vastaan asettui toisen kevätkierroksen tappioista aiheuttanut HerTo. Otteluun mukavan lisämausteen toi se tieto, että edellisiltana pahimmista kilpakumppaneista Viikingit/2 ja Reipas olivat onnistuneet nyhjäämään 1-1-tasapelin ja samalla palauttaneet jälleen malmilaisten uskon nousutaistoon. Lauantain ottelusta täydet pisteet ja sitä myöten ero kärkeen kaventuisi enää kolmeen pisteeseen muistaen sen, että Atleticolla ja Viikkareilla on vielä keskinäinen ottelu pelaamatta.

Kokoonpanopuoli päivän otteluun näytti varsin lupaavalta. Avauskokoonpano pullisteli toinen toistaan kovempia Atletico-ikoneita ja normaaleista avauksen kavereista poissa oli oikeastaan vain treeneissä itsensä loukannut Antti Säynätkari. Hänen tilallaan aloitti kuitenkin vahvoja esityksiä sekä Atleticon miehistössä että myös kakkosjoukkue, Atletico Akatemian puolella esittänyt Jone Peltonen. HerTo puolestaan lähti otteluun syystä tai toisesta vain 13 miehen rosterilla Atleticon täyttäessä penkin täysin.

Ottelu alkoi malmilaisittain erinomaisesti, kun jo neljän minuutin kohdalla nähtiin avausosuma. Sivurajaheiton jälkeen Timo Kinnunen sai pallon oikealla laidalla, harhautti vastustajan ulos tilanteesta ja antoi päädystä keskityksen noin vitosen viivan tuntumaan kohti Alf Sinnemäen päätä. Tämän pusku jäi heppoiseksi, mutta herttoniemeläiset eivät saaneet palloa kunnolla puretuksi, vaan sen jäi pyörimään maalin edustalle. Atleeteista ensimmäisenä paikalla oli Japu Putkonen, joka onnistui siirtämään pallon hieman sivuun ja pamautti kakkostatsillaan pelivälineen vastustamattomasti ohi HerTo-veskarin. Varsin runsaslukuinen katsomo räjähti ja Atletico meni hieman jopa varkain 1-0-johtoon.

Liekö aikainen maali tuudittanut Atleetit hyvänolontunteeseen, mutta ensimmäisen 15-minuuttisen aikana peli oli muuten hieman vaikeanoloista. HerTo prässäsi korkealta ja teki pelinrakentelusta haastavaa, mutta myös kusipaidat töpeksivät omilla suorituksillaan muutamaan otteeseen hyvinkin radikaalisti. Vaaralliset pallonmenetykset alakerrassa eivät kuitenkaan realisoituneet maalipaikoiksi.

Ensimmäistä puoliaikaa edettiin joka tapauksessa hienokseltaan vieraiden komennossa ja varsin positiivista fudista pelaten. Lisäksi intensiteetti oli kohdillaan, kun kumpikin pyrki pallonriistoihin aina hyökkäyskolmannekseltaan saakka ja parhaimmillaan jopa neljän miehen voimin. Tämä avasi toki huomattavasti enemmän tilaa myös hyökkäyspelille. Molemmat joukkueet pyrkivät etenemään alhaalta saakka syötellen ja kentällä nähtiinkin sitä myöten useita hienoja syöttökomboja sekä teknisesti jopa hyvinkin näyttävää kolmosdivarifudista.

Omalla rakentelullaan herttoniemeläiset onnistuivat myös venyttämään kotijoukkueen linjoja ja loivat siten aukkoja vetopaikolle ja keskityksille. Jälkimmäiseen kategoriaan kuului ottelun tasoitusmaali, kun vasemmalta laidalta pallo pyöräytettiin muutaman pelaajan kautta oikeaan reunaan, josta lähti tarkka keskitys kohti miltei kaksimetristä vihun hyökkääjää. Tämä pääsi puskemaan ja ohittikin maalille palanneen Elis Rintalan, mutta topparina avannut Jone onnistui puskemaan sen yläriman kautta maalin ulkopuolelle. Samainen HerTo-peluri oli kuitenkin ensimmäisenä paikalla ja sai pallon taltutettua hieman käsivirheeltäkin haiskahtaneella tavalla. Siitä toinen tatsi ja pallo tyhjiin tasoittaen lukemiksi 1-1, kun peliä oli pelattu noin 21 minuuttia.

Japu oli viedä Atleetit miltei heti perään johtoon muutamaankin otteeseen, mutta puolittaiset yksinläpitilanteet pysähtyivät kerta toisensa jälkeen joko huonoon ensikosketukseen tai päin veskaria suuntautuneeseen laukaukseen. Johto-osuma nähtiin kuitenkin ennen pitkää, ja oikeastaan aivan avausmaalin toisintona. Jälleen sivuraja oikealta, josta Timon sisään jo ensimmäisellä jaksolla vaihdettu Andy Nurkka pelasi seinäpelin Rudi Ruuskan kanssa sekä antoi matalan keskityksen takaviistoon. Samu Nurminen juoksi juuri sopivasti kohden maalia ja laukoi tarkasti oikeaan kulmaan varmistaen johdon vielä ennen puoliaikaa ottelun 39. minuutilla.

Sama mies meinasi lisätä johtoa vielä 3-1:een, mutta Leego Hampaalan ja Alfin mainion esityön jälkeen noin 20 metristä lähtenyt todellinen ”Eurogoal”-laukaus puolivolleyllä oikeaan yläkulmaan tuomittiin malmilaisten suureksi ihmetykseksi paitsioksi. Puoliaikalukemiksi jäivät siis 2-1.

Toisella jaksolla mentiin pitkälti samoilla askelmerkeillä kuin ensimmäiselläkin. HerTo oli ehkä hienokseltaan hallitsevampi osapuoli, mutta Atletico puolusti tiiviisti ja loi toisaalta vaarallisemmat maalipaikat. Varsinkin Niko Ruokolaisen ja Samun laitapeli vasemmalla sekä Japun juoksut linjasta läpi aiheuttivat alati vaarallisia tilanteita herttoniemeläispäässä. Toisaalta myös vihreävalkoiset loivat muutamia tekopaikkoja pitkälti keskityksin ja ristipalloin, joista ehkäpä vaarallisin päätyi miltei avopaikasta tolppaan.

Tasoitus syntyi kuitenkin samalla tavalla kuin niin monta kertaa aiemminkin, nimittäin omien hölmöilyjen seurauksena ottelun 70. minuutilla. Muuten jälleen varsin varmasti pelannut Koopa Kouri harhautteli alimpana miehenä kolme ensimmäistä herttoniemeläistä, mutta menetti neljännelle. Siitä käynnistyi vaarallinen 2 vs. 2 -vastahyökkäys, jossa vierailija oli vahvempi. Kliininen sijoitus ohi vastaan tulleen Eliksen tasoitti ottelun 2-2:een.

Tulos ei kuitenkaan tyydyttänyt Atleticoa, joten joukkue painoi päälle todenteolla ja haki tasoitusta kaikin keinoin. Kauaa ei sitä tarvinnut edes odotella, sillä johtomaali syntyi lopulta 83. minuutilla. Oikealta lähti keskitys, jonka Samu tiputti puolittain linjasta läpi päässeelle Japulle. Tämän veto blokattiin, mutta pallo ajautui kohti boksin oikeaa kulmaa, josta sen korjasi mukaansa vaihdosta sisään vaihdettu Pati Purola. Puolustajien ahdistelusta ja pienenevästä kulmasta huolimatta Pati onnistui laukomaan pallon vastustajan pelaajan kautta maaliin, vaikka vaihtopenkille näytti aivan siltä, kuin veto olisi osunut vain sivuverkkoon. Johtomaali tiesi kuitenkin sitä, että kahdesta tasoitusmaalista huolimatta Atletico oli jälleen kiinni täydessä pistepotissa.

HerTo painoi vielä lopussa vimmatusti ja loi useamman vaarallisen tilanteen pitkillä ristipalloilla, jotka päätyivät vasemman laiturin jalasta boksiin puskupaikolle. Puolustus ja sen viimeisenä lukkona toiminut Elis kestivät kuitenkin suurimmat ahdistelut, ja kun vastahyökkäyksistä luodut maalipaikatkaan eivät realisoituneet, tiesi se arvokasta 3-2-voittoa tiukkojen vaiheiden jälkeen.

Jännitystä riitti siis aivan loppuun saakka ja HerTo tarjosi positiivista futista pelanneena joukkueena erinomaisen vastuksen keltapaidoille, mutta siitäkin huolimatta tulos oli keltaisin silmälaisen katseltuna ansaittu. Herttoniemeläisille ottelussa ei ollut juuri suurempaa panosta, kun taas Atleetit kaipasivat tosissaan täysiä pisteitä, mikä näkyi tällä kertaa ehkä sinä ratkaisevana erona. Malmilaisten peli ei ollut koko 90-minuuttisen ajan mitenkään erityisen häikäisevää, eikä kukaan joukkueen pelaajista erottautunut poikkeuksellisella tavalla edukseen, mutta tasaisen varma suoritus ja tiivis joukkuepeli varmistivat tällä kertaa, että viimeinenkin Mosan muovilla pelatuista otteluista toi mukanaan täyden kolmen pisteen saaliin.

Tämän jälkeen jäljellä on enää kolme ottelua, joissa kohdataan mm. RiPS ja Viikingit/2. Seuraavaksi Atletico matkaa kuitenkin Kontulan nurmelle, kun vastaan asettuu lohkon hännänhuippu, FC Kontu/LA. Ottelu pelataan jo tulevana keskiviikkona niinkin aikaisin kuin klo 17:45 alkaen.

Tähtipelaajapisteet

Joonas Peltonen: Vahva paluu avaustoppariksi. Tasaisen varma suoritus sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan.
Elis Rintala: Kauden ehkäpä tärkein hankinta ei ole aina saanut ansaitsemaansa kiitosta. Muun joukkueen suorittaessa melko tasaisesti, erottautui Elis kuitenki muutamalla täyden pistesaaliin kannalta elintärkeällä torjunnalla.
Mikko Huupponen: Jälleen keskialueen herra ja hidalgo. Huikea määrä duunia ja pelinrakentelun kannalta aivan keskeisessä roolissa.