Kolmonen: Atletico Malmi – PK-35/VJS 8-1 (1-0)

Maalit

1-0 Patrick Purola (Samu Nurminen) ’36
2-0 Patrick Purola (Samu Nurminen) ’47
3-0 Jani Putkonen (Alfred Sinnemäki) ’51
4-0 Jani Putkonen (Mikko Huupponen) ’59
5-0 Miro Tissari (Jani Putkonen) ’72
5-1 PK-35/VJS ’76
6-1 Jani Hannula (Miro Tissari) ’78
7-1 Jani Putkonen ’83
8-1 Alfred Sinnemäki ’85

Avaus (4-4-2)

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Mikko Kouri
Antti Säynätkari
Ville Ruuska (C) 46′ Jani Putkonen
Samu Nurminen
Janne Hampaala 64′ Miro Rissanen
Jonatan Wasenius 46′ Mikko Huupponen
Jani Hannula
Alfred Sinnemäki
Patrick Purola 64′ Miro Tissari

Muut vaihtopelaajat

Timo Kinnunen

Raportti

Syyskierros oli startannut jokseenkin nihkeästi kahdella tasapelillä ja yhdellä voitolla. Kun myös sarjakärki napsi viikolla täysiä pisteitä, lähti Atleetti-lauma viikonloppuiseen otteluun pakkovoittohengessä. Voitolla ero kärjessä olevaan Viikingit/2:en pysyisi maltillisessa viidessä pisteessä, kun taas tappio tietäisi eron venymistä jo kahdeksaan pisteeseen. Tarjolla oli myös jaettu kolmas sija pisteen Reipasta perässä.

Sateinen Ala-Malmin nurmi tarjoili melko nopeaa toisintoa kevätkierroksen loppupuolella pelatulle Atletico – PK-35/VJS -ottelulle. Tuolloin Atletico oli ahdingossa ensimmäisen puoliajan, mutta nosti merkittävästi tasoaan toiselle, jonka jälkeen voittajasta ei jäänyt enää epäselvyyttä. Kyseisen ottelun jälkeen vierailija oli ottanut vain yhteensä yhden voiton niin Kolmosessa kuin A-nuorten SM-sarjassakin, toki kärkipään HyPSiä vastaan. Asetelmat olivat siis varsin selvät, malmilaiset kannattelivat harteillaan ennakkosuosikin viittaa, kun taas junnut pyrkivät karistamaan niitä pahimpia apinoita olkapäiltään.

Päivän kokoonpano oli loukkaantumisten ja kesäviikonloppumenojen vuoksi osin hieman repaleinen, mutta kiitos jälleen vahvan rosterin, saatiin kasaan tälläkin kertaa iskukykyinen avauskokoonpano sekä viisi vaarallista vaihtomiestä, joukossaan mm. Jani Putkonen, Mikko Huupponen ja Timo Kinnunen. Edellisillan festaroinnit painoivat vielä muutamien kropissa, mutta sekään ei lopulta vaikuttanut pelikuntoon.

Ottelu käynnistyi vauhdikkaasti ja tilanteita piisasi heti molemmissa päissä. Kumpikin joukkueista oli selkeästi aktiivisella asenteella liikenteessä ja peli aaltoili mukavasti päästä päähän. Kolmen ensimmäisen peliminuutin aikana esimerkiksi Pati Purola pääsi kokeilemaan kahteen otteeseen laukauksiensa tarkkuutta, valitettavasti tuloksetta. Maali oli kuitenkin vielä astetta lähempänä 7. minuutilla, kun Hena Mattsson vapautti Samu Nurmisen vasemmalta laidalta läpi. Hän ajoi viistosti sisään ja laukoi kohti oikeaa takanurkkaa. Pallo kuitenkin lipui hieman ohitse, eikä Nani Hannulan melko oikea-aikainen liukukaan yltänyt palloon.

Mitä enemmän minuutteja oli kellossa, sitä enemmän peli alkoi kuitenkin kääntyä vierailijoiden haltuun. Pihlajanmäkeläisvantaalaiset loivat muutamia vaarallisia tilanteenpoikasia laidoilta annetuin matalin keskityksin, jotka jäivät useampaan kertaan vaarallisesti boksin rajoille pyörimään ja kimpoilemaan. Atleticon keskustasta juostiin turhan useasti läpi, syötöt olivat epätarkkoja ja pallosta luovuttiin yksinkertaisesti liian helposti. Puolustuspää pelasi kuitenkin uhrautuvasti ja Elis Rintala piti maalillaan jälleen mekkalaa niin, että munaravi jatkui hyökkäysalueelta takaisin omalle puolustuskolmannekselle silloin kuin tarvittiin.

Vierailijan painostaessa vimmatusti siunaantui myös kusipaidoille joitakin maalipaikkoja. Ripareilla ei kuitenkaan oltu riittävän hyvin hereillä, vaikka valkopaitojen veskari tiputteli laukauksia eteensä. Mm. 35. minuutilla Samun nousun jälkeen lähtenyt tulinen laukaus päätyi suoraan tarjottimella Patin eteen, mutta ruuti oli vielä hetken aikaa kuivaa.

Kauaa ei kuitenkaan tarvinnut odotella tämän parivaljakon onnistumisia, sillä vain minuuttia myöhemmin Samu antoi kulmaa oikealta, joka leijailtuaan korkealla päätyi taka-alueella odotelleelle Patille. Tämä otti pallon haltuun ja toisella kosketuksella pommitti sen etukulmasta sisään. Maalivahti sai hieman näppejään väliin, mutta laukaus oli riittävän kova ja tarkka mennäkseen sisään. Lukemat olivat siis vierailijoiden painostaessa yhtäkkiä 1-0 kotijoukkueen hyväksi.

Nani Hannula oli tosin lisätä johtoa jo kahteen nollaan nelisen minuuttia myöhemmin. Pati pääsi nimittäin karkaamaan vastahyökkäykseen ja 3 vs. 3 –tilanteessa onnistui pelaamaan topparin ja laitapakin välistä Nanille, jonka erinomainen pystyjuoksu jätti vastaan enää vain molarin. Heikko viimeistely tyrehtyi kuitenkin päin maalivahtia.

Atleticolla oli myös jonkin verran onnea, sillä boksissa tulleet sumppupallot tuppasivat pomppimaan aina sopivasti väljemmille vesille. Lisäksi vihun ruuti oli vähintäänkin yhtä kuivaa kuin keltapaidoilla aiemmissa tilanteissaan. 42. minuutilla vastustajan hyökkääjä pääsi esimerkiksi avopaikkaan noin pilkun ja vitosen viivan välimaastossa. Sintti Säynätkarin ja Rudi Ruuskan liukumiset eivät tavoittaneet oikealta tullutta matalaa keskitystä, eikä Eliskään ehtinyt juuri liikahtaa mihinkään, mutta hyökkääjä paukutti silti noin puolisen metriä ohi oikean tolpan.

Toiselle puoliajalle haettiin uutta liikettä ja jo kopissa tiedostettiin tasan tarkkaan, että Atleetit olivat olleet tähän mennessä onnekkaita johtaessaan selkeästi paremmin pelannutta vierailijaa vastaan 1-0. Valmentajavelho Timo Kinnunen ottikin kovemmat aseet samantien käyttöön vaihtojen avulla: Jani Putkonen omalle paikalleen vasemmalle laidalle (Samu Nurminen otti pois vaihdetun Rudin tontin laitapakkina) ja Mikko Huupponen tilkitsemään keskialuetta Johe Waseniuksen paikalle.

Vaihdot tuottivat samantien tulosta, sillä nettisivutoimitus oli hädin tuskin ehtinyt takaisin kentänlaidalle, kun jo vierailijoiden verkossa soi. Puolenvaihto tavoitti Samun oikealla laidalla. Hän ajoi sisään, ohitti muutaman vastustajan ja syötti vierelleen Patille, joka pamautti ensimmäisellä kosketuksellaan 16m alueen kulmalta vasempaan takayläkulmaan ja kirjautti näin jo toisen maalin nimiinsä.

Pihlajanmäkeläisvantaalaiset olivat selvästi jättäneet jonkun osan pelimotivaatiostaan koppiin, sillä vain paria minuuttia myöhemmin, ottelun 49. minuutilla, maalisarake oli jälleen saada yhden osuman lisää. Pati nimittäin jatkoi taitavasti pallon linjan ohitse Alf Sinnemäelle, joka paineli veskaria vastaan. Allulle hyvin epätyypillisesti laukaus lähti kuitenkin päin ja maali jäi näin tekemättä.

51. minuutilla kuitenkin onnisti. Leego Hampaala ja Nani pallottelivat oikealle, josta jälkimmäinen tarjoili pelivälineen diagonaalijuoksun kulmalippua kohden tehneelle Alfille. Hänen syöttönsä lähti sieltä ykkösellä noin vitosen viivalla päivystäneelle Japulle. Kaksi topparia ahdisteli maalitykkiä selkäpuolella, mutta niin vaan Japu haki jalkansa vapaaksi ja paukutti vastustamattomasti pallon häkkiin.

Samainen mies oli myös lopulta se, joka taittoi vierailijan selkärangan lopullisesti. Hupin kermainen ulkosyrjäkeskitys leijaili linjan taakse noin pariin kymppiin, josta Japu jatkoi sen volleystä suoraan etukulmaan. Keltapaitoja hymyilytti hienon maalin jälkeen, mutta junnulaumalla oli sen sijaan hermot kireällä. Maali käynnisti valitettavia episodeja, joissa joukkueen sisäinen yhteishenki rakoili pelaajien huudellessa toisilleen asiattomuuksia. Ottelu oli käytännössä ratkennut, mutta näin kotijoukkueen puolestakin olisin toivonut, että peli oltaisiin viety hyvässä hengessä loppuun saakka.

Maalipaikkoja tuli edelleen kuin liukuhihnalta, mutta viimeistelyssä oltiin paikoin epäonnisia. Alf pääsi esimerkiksi useampaankin otteeseen sekä puskemaan että laukomaan lähietäisyydeltä, mutta pallo ei osunut millään maalipuiden väliin. Myös sisään tullut Miro Tissari osoitti heti vaarallisuutensa juoksemalla laidasta läpi. Veto kohden etukulmaa päättyi kuitenkin 67. minuutilla veskarin hienoon venytykseen.

5-0-maali syntyi puolestaan 72. minuutilla. Jälleen kerran totutun varmasti topparina pelannut Koopa Kouri liukui pallon väljemmille vesille. Japu antoi sen mennä ovelasti haarojensa välistä ja muutamalla askeleella ohitti ahdistelleet vastustajat. Siitä erinomainen läpisyöttö Mirolle, joka pääsi jälleen läpi. Tällä kertaa veskari ei ehtinyt väliin, eikä puolustaja jaksanut seurata enää edes omaa miestään, minkä myötä Tissarilla oli helppo työ sijoittaa pallo vasempaan alakulmaan.

PK:n paikat toisella jaksolla jäivät todella vähiin ja koko toinen puoliaika pelattiin käytännössä vain yhtä päätä. Yhden mestan he kuitenkin loivat, kun 76. minuutilla noin 35 metristä aivan sivurajan tuntumasta oikealta tullut vapaapotku tavoitti keskialueelta PK-pelurin. Tämän tarkka sijoitus osui oikeaan tolppaan ja ennen kuin yksikään keltapaita ehti palloon, oli vastustaja ensimmäisenä sijoittamassa sen etukulmasta sisään.

Kavennus toi pientä lohtua ja nosti varmasti vierailjankin pelifiilistä, mutta äkkiäkös se taas latistettiin. Kahta minuuttia myöhemmin Nani laukoi oikealla tulisesti, veskari pomputti ja Miro oli ensimmäisenä haaskoilla. Hänen sijoituksensa osui kuitenkin uudelleen veskariin ja tarjoili käytännössä tyhjän maalin vitosen viivalla. Näätämäisistä viimeistelyistään tunnettu Nani huusi kuitenkin kovaan ääneen omaa nimeään ja rynni väkisin selän takaa ryöväämään maalin omiin nimiinsä. Törkeää tai ei, mutta maali merkittiin kuitenkin “kasvissyöjähipille”.

Viimeisen kymmenminuuttisen aikana Atletico kaunisteli lukemia vielä kahdella osumalla, kun Japun 20 metristä lähtenyt vapari oli tarkkaakin tarkempi ja kun Alf sai koko toisen jakson ajan odottamansa maalimerkinnän: Samu keskitti, pakki ehti saada päänsä väliin, mutta pallo leijaili kuitenkin ilmassa suoraan Alfin kuuppaan ja siitä varmasti sisään. Sadepäivän iloiset loppulukemat siis melkoisen maali-ilottelun myötä 8-1.

Tulos ei jättänyt paljon epäselvyyksiä, eikä ensimmäisen puoliajan heikkoa peliä muista varmasti kukaan enää muutaman kuukauden päästä. Atletico oli ensimmäisen puoliajan jälkeen onnekas johtaessaan peliä, mutta toisaalta PK niin umpimätä toisella jaksolla, etteivät numerot juuri yllättäneet. Rutiini ja laaja rosteri olivat jälleen avainsanoja tahtotilan ja voitonhalun lisäksi. PK: n keskittyessä toisilleen huuteluun Atletico jaksoi pelata koko 90-minuuttisen ns. omaa peliään hyvällä asenteella ja korjasi näin potin ongelmitta. Täytyy toivoa, etteivät junnut heitä koko loppukautta leikiksi, sillä kaikki vaaran merkit siitä on jo ilmassa.

Atleticon osalta ottelut jatkuvat ensi lauantaina, jolloin karavaani jatkaa matkaansa Nastolaan Nopsan vieraaksi. Mystinen ”hiekkahousumies”, ”mykkä kapteeni” ja edellisessä ottelussa kotikatsomon suureksi suosiksiksi noussut Niukkanen saavat varmasti vastaansa nälkäisen Atleetti-lauman. Huhujen mukaan myös fanilaumaa on saapumassa paikalle jonkinlaisella miehityksellä, joten jos olet maisemissa, saavu sinäkin!

Tähtipelaajapisteet

Jani Putkonen: Hattutemppu ja maalisyöttö yhteen puoliaikaan kertonee kaiken olennaisen.
Mikko Huupponen: Vihu hallitsi peliä keskikentällä ensimmäisellä jaksolla, mutta kun Hupi tuli sisään, muuttui pelin luonne täysin.
Patrick Purola: Kahden maalin iltapäivä, eikä muutenkaan hassumpi esitys.