Kolmonen: Atletico Malmi – RiPS 3-1 (0-1)

Maalit

0-1 Eero Sundström 30′
1-1 Jani Putkonen 80′
2-1 Roni Tran 88′
3-1 Mikko Huupponen 90+2′

Avaus (4-4-2)

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen 76′ Henri Mattsson
Mikko Kouri
Akan Okomoh
Pauli Saastamoinen
Jani Putkonen (C)
Mikko Huupponen
Jonatan Wasenius 59′ Janne Hampaala
Jani Hannula 68′ Timo Kinnunen
Alfred Sinnemäki 46′ Antti Nurkka
Patrick Purola 76′ Roni Tran

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)
Toni Valido

Raportti

Edellisviikkoinen Allianssi-tappio kuitattiin nopeasti Regions’ Cupin murskajaisissa KPR:ää vastaan. Nyt oli kuitenkin edessä astetta kovempi haaste, kun vierailulle Mosaan saapui Riihimäen Palloseura. Suuren maailman tyyliin tilausbussilla saapuneet riihimäkeläiset olivat avanneet Kolmosen kautensa kahdella voitolla ja kuulopuheiden mukaan varsin vakuuttavilla esityksillä. Myös pelaajalistalta löytyi heti muutamia tuttuja nimiä, mm. kapteeninnauha kädessään topparina luutinut Jarno Tuunainen (233 Veikkausliigaottelua sekä jokunen mitalikin) ja penkin päässä käskyjä jaellut Jukka Vanninen (178 liigaottelua).

Atletico sen sijaan oli kärsinyt viikolla muutamista loukkaantumisista erityisesti puolustuspäässä ja poissaolijoiden lista oli siten aiempaa laajempi. Toisaalta vahvistunut rinki takasi sen, että tilalle oli heittää yhtä hyviä korvaajia ja penkillekin saatiin lopulta täysi miehitys. Ainut yllättävämpi veto oli oikeastaan Akan Okomohin debyytti topparina, sillä hän oli pelannut aiemmissa sarjapeleissä ja pre-seasoninkin aikana pääasiassa keskikentän keskustassa. Myös muuten puolustuslinja näytti melko erilaiselta kuin parissa edellisessä ottelussa muun miehityksen noudatellessa tutumpaa kaavaa.

Kesäisen päivän helliessä Tapanilaa, aloittivat riihimäkeläiset ottelun ehkä aavistuksen vahvemmin. Joukkue hallitsi kenttätapahtumia käytännössä ensimmäiset 20 minuuttia ja loi vaarallisimmat tilanteet keltapaitojen maalille. RiPSin taktiikka oli etukäteen jo hyvin scoutattu, joten tyypillinen 4-3-3 nopeine laitureineen ei tullut yllätyksenä. Eikä yllättänyt myöskään se, että joukkue haki maalitilanteita aiempien otteluiden tapaan suoraviivaisilla ristipalloilla pakeilta laitakiitureille, jotka sitten pyrkivät linjan taakse aktiivisesti. Tämä oli ollut joissain peleissä myrkkyä Atletico-puolustukselle, mutta tällä kertaa joukkue kesti hyvin yrityksistä huolimatta.

Sen sijaan ensimmäisen puolituntisen aikana suurimpia haasteita tuotti pelinrakentelu ja hyökkäyspeli, josta ei meinannut tulla mitään. Atletico oli jotenkin täysin unessa normaaliin tasoonsa nähden, mikä näkyi maalitilanteiden puutteen lisäksi myös pieninä merkintävirheinä ja sekaannuksena puolustuksessa. Pallonmenetyksiä, ns. ässäsyöttöjä ja linjan yli heitettyjä vippejä viljeltiin taas liikaa, eikä reagointi näiden tilanteiden jälkeen ollut riittävän hyvää. Ensimmäisellä jaksolla ei nähty oikeastaan ainuttakaan todellista maalipaikkaa Mikko Huupposen keskitystä ja Mikko Kourin Jonatan Waseniukselle pelaamaa pystypalloa lukuun ottamatta.

RiPSin kevyestä hallinnasta huolimatta heidänkin maalipaikkansa jäivät lopulta melko vähiin. Avauspuoliajan ainut maalikin tuli hieman puskista, toki hienon kuvion päätteeksi. Noin 30 minuutin kohdalla laituri sai pallon oikealla reunalla ja keskitti reilusta kolmestakympistä pilkun kohdalle. Riihimäkeläishyökkääjä hiipi Atletico-toppareiden väliin ja merkintävirheen jälkeen pääsi myös ottamaan pallon haltuun sekä toisella kosketuksellaan sijoittamaan sen oikeaan alakulmaan ohi hyvin mukana olleen Elis Rintalan. Paria minuuttia myöhemmin pallo kävi vielä malmilaistolpassa Eliksen torjunnan jälkeen, mutta lukemat säilyivät kuitenkin 0-1:ssä taukoon saakka.

Toiselle jaksolle Timo Kinnunen suoritti yhden pelaajavaihdon, kun hyökkäyksestä otettiin pois ilman varsinaisia maalipaikkoja jäänyt Alfred Sinnemäki. Hänen tilalleen vaihdettiin Antti Nurkka, jonka tieltä Jani Putkonen nousi laidalta ylös kärkeen. Toiselle jaksolle tuli myös sisuuntuneempi Atleetti-lauma. Jos ensimmäinen puoliaika oli näyttänyt Atleticon pelin puutteet ja heikoimmat puolet, oli toinen puoliaika puolestaan sitä taistelua ja viihdettä, jota noin 50-päinen yleisö odotti näkevänsä.

Alkuosa toisesta jaksosta oli vielä hieman rikkonaista ja haastavaa, mutta viimeistään 60 minuutin kohdalla tullut vapari malmilaispäässä käänsi vaakakuppia entistä enemmän Atleettien puolelle. Puolustuksessa Mikko Kouri onnistui ensin möhlimään pallon ahdistelleelle hyökkääjälle, joka oli jo päästä vetopaikkaan boksin sisällä. Koopa sai kuitenkin jalkansa vielä väliin ja Elis koppasi pelivälineen käsiinsä. Muuten tasaisen hyvin viheltänyt tuomari tulkitsi tilanteen ilmeisesti syötöksi ja vihelsi siitä epäsuoran vapaapotkun noin 16 metristä. Tilaa oli reilusti ja muurissa miltei kymmenkunta Atleettia, mutta riihimäkeläisten laukaus karkasi lopulta naapuritalon katolle, eli useita metrejä yli poikkipuun.

Yleisö innostui tästä entisestään ja psyykkasi RiPS-puolustusta vielä aiempaa rajummin. Tämä taas yhdistettynä muutamaan pelaajavaihtoon toi huomattavasti lisädraivia Atleticon peliin. Heti perään Mikko Huupponen, Jani Hannula ja Janne Hampaala juonivat lyhyillä syötöillä Japun läpi oikeasta laidasta. Hän kaarsi boksin sisään kohti maalia ja ampui sähäkästi, mutta veskari torjui tilanteen kulmaksi. Kulmapotkua seurasi vielä toinenkin samanmoinen, mutta kumpikaan ei tuottanut lopulta tulosta. RiPSin purkaessa palloa väljemmille vesille, sai Atletico vielä vastahyökkäyksen, josta Japu pääsi vasemmalta keskittämään. Hänen syöttönsä oli erinomainen, mutta ylhäälle jäänyt Akan Okomoh ohjasi sen hienokseltaan yli.

Aika alkoi valua tiimalasissa vähiin ja näytti ikävästi siltä, että hyvästä sisuuntumisesta ja mainioista maalipaikoista huolimatta Atletico ei onnistuisi tekemään tasoitusta. Roni Tranin vaihto hyökkäykseen 76. minuutilla toi kuitenkin sitä kaivattua lisävääntöä ja jo neljä minuuttia myöhemmin hän oli pahanteossa. Nousu oikealta puoliskolta päättyi kovaan laukaukseen, jonka veskari pompotti eteensä. Jo ensimmäisellä puoliajalla pariin otteeseen maalivahdin varmuutta kokeillut Japu haistoi irtopallon jälleen ensimmäisenä ja pääsi tuikkaamaan pelivälineen puolivolleystä oikeaan alakulmaan tasoittaen samalla lukemat 1-1:een.

Paine lisääntyi RiPSin maalilla ja Atletico pääsi hurmokselliseen tilaan hakiessaan voittomaalia. Sekä Japu että keskikentällä jälleen mallikkaasti raastanut Hupi Huupponen ohjasivat kumpikin kertaalleen keskityksiä, mutta toinen päätyi veskarin torjuntaan ja toinen niukasti ohi. Kauaa ei tarvinnut kuitenkaan ratkaisua odotella, vaan vaihdosta sisään tullut Timo sai 88. minuutilla pallon oikean sivurajan tuntumassa, nousi laitaa pitkin ylös ja keskitti matalana veskarin eteen. Roni pääsi ensimmäisenä palloon, mutta hänen laukauksensa blokattiin. Roni sai kuitenkin heti perään toisen tilaisuuden ja sijoitti riparin tarkasti vasempaan alakulmaan räjäyttäen kotiyleisön raikuviin suosionosoituksiin.

Loppu olisi varmasti voitu pelata varmistellen, mutta Atletico haki viimeiseen minuuttiin saakka vielä kolmattakin maalia – ja sai myös lopulta sen. Hupi pelasi jälleen yhden useista pystypalloistaan linjan läpi. Veskari tuli vastaan, mutta ei ennättänyt palloon ennen Japua. Toisaalta hän ennätti kuitenkin riittävän pitkälle ylittääkseen rankkarialueen rajan, josta myös Japun puolivolley-yritys lähti. Pallo osui jonnekin rinnan ja käden välimaastoon, minkä tuomari tulkitsi lopulta Atleticon eduksi ja vihelsi siitä vaparin. Kumpikin joukkue odotti jännittyneenä kortin väriä ja yleisön suureksi iloksi taskusta nousi punainen lappu. Niinpä maalivahti ajettiin ulos peliajan jo täyttyessä. Lisäksi Atletico sai vapaapotkun aivan boksin rajalta, hieman vasemmasta laidasta. Hupi asettui pallon taakse ja laukoi jälleen pomppivan vedon kohti taka-alakulmaa, aivan kuten Allianssi-pelissäkin. RiPSin vaihtoveskari oli hieman lepsusti mukana ja imaisi kylmiltään heti ensimmäisen vedon sisään. Viimeistään tuo lisäajalla tullut maali ratkaisi ottelun Atleticon eduksi.

3-1 jäi myös loppulukemiksi ja Atletico korjasi siis ansaitusti pisteet viihdyttävän ja tapahtumarikkaan ottelun jälkeen. Ensimmäisellä jaksolla vaikutti siltä, että varsin veemäistä jalkapalloa pelannut RiPS ja aneemisesti aloittanut Atletico nyhjäisivät tylsän ja heikkotasoisen ottelun, mutta toisella puoliajalla vaihtojen myötä selvästi piristynyt Atletico hoiti kuitenkin pisteet kotiin lopulta ongelmitta. Riihimäkeläisiltä loppuivat todennäköisesti jalat hieman kesken, mutta todellinen syy tulokseen lienee kuitenkin Atleticon sisuuntuminen ja huomattavasti toisella jaksolla parantunut peli-ilme. Akan vakuutti debyyttiottelussaan topparina ja keskialueella Hupi luuti ensin varmasti Joken kanssa sekä loppupuolella taas tutummin Leegon vierellä. Hyökkäyspäässä avainpelaajiksi nousivat puolestaan vaihdosta sisään tulleet Timo ja Roni sekä talismaanin viittaa yhä edelleen kantava Japu.

Tästä on hyvä jatkaa kohti tasan viikon päästä myös kotikentällä pelattavaa Nopsa-ottelua (la 18.5. klo 18:45). Siihen lähdetään jälleen kerran ainoastaan kolme pistettä mielessä!

Tähtipelaajapisteet

Akan Okomoh: Todella vakuuttava esitys topparina. Varmaa ja aggressiivista peliä sekä hyviä avauksia.
Roni Tran: Erittäin vahva sisääntulo vaihdosta. Pelasi vain reilu 15 minuuttia, mutta ehti siinä ajassa järjestellä tasoituksen ja tehdä itse voittomaalin.
Jani Putkonen: Jälleen maalinteossa ja alati vaarallinen sekä laidalla että hyökkäyksessä.