Kolmonen: Atletico Malmi – Nopsa 4-0 (1-0)

Maalit

1-0 Jani Putkonen (Antti Säynätkari) 27’
2-0 Jani Hannula (Alfred Sinnemäki) 69’
3-0 Jani Putkonen (Alfred Sinnemäki) 74’
4-0 Patrick Purola (Ville Ruuska) 90+2’

Avaus (4-4-2)

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Mikko Kouri
Antti Säynätkari
Ville Ruuska (C)
Antti Nurkka 59′ Samu Nurminen
Akan Okomoh
Janne Hampaala 59′ Mikko Huupponen
Jani Hannula 74′ Timo Kinnunen
Roni Tran 46′ Alfred Sinnemäki
Jani Putkonen 74′ Patrick Purola

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)

Raportti

Lauantai-iltana nähtiin jälleen upeaa jalkapallohuumaa Tapanilassa. Katsojia oli kertynyt mukavasti, joskaan ei ihan yhtä paljon kuin edellisessä kotiottelussa. Tunnelmaa silti riitti ja sää tuntui suosivan auringon pilkistäessä sadepilvien takaa juuri ennen ottelun alkua. Atletico lähti kamppailuun hieno voitto vyöllään lohkon eräästä ennakkosuosikista, RiPSistä. Vastaan asettui puolestaan lohkon tyvipäähän ennakoitu Nastolan Nopsa, joka oli kuitenkin hankkinut edellisessä ottelussaan kauden avausvoiton Atleeteille kauden tähän mennessä ainoan tappion aiheuttanutta Allianssia vastaan. Kausi on kuitenkin vasta niin alussa, ettei sarjasijoituksista ja yksittäisistä otteluista tohtinut tehdä liian suuria johtopäätöksiä.

Atleticon päivän terveystilanne näytti oikein hyvältä. Perjantai-illan harjoituksissa Timo Kinnunen joutui jälleen miettimään päänsä puhki valitessaan miehitystä seuraavan päivän otteluun. Kaikki halukkaat eivät siis tälläkään kertaa mahtuneet lapulle, ja esimerkiksi vaihtopenkille jäi useampi edellisotteluiden avainpelaajista. Myös debytantteja joukossa oli yksi kappale, sillä talven pre-seasonin eräs kuumimmista pelaajista, mutta sittemmin juuri kauden alla loukkaantunut Samu Nurminen puki ensimmäistä kertaa kusipaidan päälleen Kolmosessa tullen vaihdosta sisään.

Ottelusta muodostui tällä kertaa jonkinlainen toisinto muutaman viikon takaiselle Stars-kamppailulle sekä numeroiden että esitysten puolesta. Miltei heti alusta saakka oli selvää, että Atletico tulisi viemään kolme pistettä, jos vaan maalinteko toimisi totutulla tavalla. Ei Nopsa heikko ollut, mutta kuitenkin selkeästi askeleen jäljessä heti alusta saakka. Joukkue pyrki karvaamaan korkealta, mutta sai lopulta juosta jalkansa alta Atleticon pyörittäessä omaa ticoticoaan. Lisäksi joukkueen vastahyökkäykset olivat melko ponnettomia, eikä Elis Rintala tainnut koko 90-minuuttisen aikana torjua kuin kertaalleen.

Atleticon ensimmäiset paikat tulivat jo noin viiden minuutin pelin jälkeen. Jani Putkonen pelasi pallon linjan taakse Roni Tranille, joka puolestaan ajautui hieman pieneen kulmaan, mutta pääsi kuitenkin vielä laukomaan. Veto kilpistyi veskariin ja pomppi päätyrajasta yli. Tätä seurasi kaksi peräkkäistä kulmapotkua, joista ensin Henri Mattsson pääsi puskemaan kohti vasempaa alakulmaa ja heti seuraavasta Mikko Kouri oikealle. Kumpikin ohjaus oli teknisesti onnistunut ja riittävän kova, mutta tolppamies ehti kuitenkin väliin molemmilla kerroilla.

Muutamista mainioista tilanteenpoikasista huolimatta avausmaalia saatiin odotella aina 26. minuutille saakka. Antti Säynätkari sai pallon topparina noin puolesta kentästä ja avasi millintarkalla syötöllä linjan läpi juosseelle Jani Putkoselle suoraan jalkaan. Hän otti pallon haltuunsa ja heti toisella kosketuksellaan sijoitti pelivälineen hyvin japumaisesti vasempaan alakulmaan ohi vastaan tulleen veskarin siirtäen samalla Atleetit vapauttavantuntuisesti 1-0-johtoon.

Japu oli myös lisätä malmilaisjohtoa heti seuraavasta tilanteesta, mutta pystysyöttö ja juoksu linjan läpi stoppasi lopulta siihen, että pallo takertui jalkaan, eikä veto lähtenytkään edellisen tilanteen tapaan. Muuten tuhannen taalan tilanteet jäivät ensimmäiseltä jaksolta lopulta melko vähiin. Kuten sanottua, Atletico oli hallitsevampi osapuoli käytännössä koko puoliajan, eikä Nopsa saanut yhtään laukausta maalia kohden. Muutamia yritelmiä heilläkin oli, mutta ne kaksi rankkarialueen ulkopuolelta lähtenyttä laukaustakin menivät todella selvästi ohi. Atletico taas eteni vielä melko pienellä vaihteella, eikä hakenut edes lisäosumia väkisin, vaan säästeli paukkuja myös toiselle jaksolle.

Toisen puoliajan alku oli Atleticolle puolestaan jonkinlaista suvantoaikaa. Nopsa sisuuntui selkeästi kopissa ja ehkä jopa hienokseltaan hallitsi toisen puoliajan alkua. Nastolalaisilla oli myös muutama kohtalaisen hyvä paikka tasoitukseen, kun ensin 56. minuutilla vierailija puhkoi malmilaisten keskikentän muutamalla yhden kosketuksen syötöllä ja näppärällä yksilösuorituksella. Veto boksin rajalta päätyi kuitenkin puolisen metriä vasemmalta ohi. Heti perään syntyi myös toinen tilanne, kun Atleticon uinahduksen ja löysästi pelatun tilanteen jälkeen nopsalainen pääsi ottamaan oikealla tolpalla keskityksen haltuun, harhauttamaan Henan ja laukomaan noin parista metristä. Eliksen reaktiotorjunta pelasti malmilaiset kuitenkin takaiskuilta, eikä vierailija ehtinyt onneksi ripariinkaan ensimmäisenä.

Atleticon pelaaja-valmentaja, Timo Kinnunen, reagoi suvantovaiheeseen nopeasti ja vaihtoi puoliajalla Ronin tilalle tulleen Alfred Sinnemäen lisäksi sisään myös Samu Nurmisen ja Mikko Huupposen. Ulos kentältä astelivat Antti Nurkka ja Janne Hampaala. Pelaajavaihdot toivatkin uutta virtaa otteisiin ja hallinta palautui takaisin kotijoukkueelle. Näiden vaihtojen myötä osoittautui myös entistä selkeämmäksi se suurin ero: Atleetit taistelivat jokaisesta pallosta loppuun saakka ja pistivät kroppaansa likoon, kun taas Nopsa näytti enemmän höntsäilevän ja odottavan Atleticon virheitä passiivisesti. Atleticon suunnanmuutospeli toimi myös huomattavasti vakuuttavammin, mistä osoituksena kaksi seuraavaa maalia.

68. minuutilla Atletico sai vastahyökkäyksen ja vaihdosta sisään tullut Hupi pelasi pallon Alfille, joka vastustajan estelyistä huolimatta onnistui kiemurtelemaan muutaman Nopsa-pelaajan välistä ja syöttämään pallon oikeaa laitaa mainiosti ylösnousseelle Janille. Hän jatkoi täysvauhtista juoksuaan ja laukoi noin 20 metristä kovan pommin kohti vasenta takakulmaa. Veskari sai hieman näppejään väliin, mutta ei onnistunut estämään maalin syntymistä, sen verran upea oli Janin laukaus.

Neljää minuuttia myöhemmin Hupi taisteli jälleen pallon omille keskialueella ja lähetti sen tällä kertaa itse oikeaan laitaan hakeutuneelle Alfille. Alf sai painella melko vapaasti päätyrajaa kohden ja antaa vielä keskityksenkin luukulle. Matala ja kova pallo päätyi inhottavasti juuri puolustajan ja pallon pyrkineen veskarin välistä Japulle, jolla oli enää tyhjä maali edessään ja siten helppo työ viedä Atleetit jo turvalliseen 3-0-johtoon.

Tuo maali viimeistään naksautti Nopsan selkeärangan katki, eikä viimeinen parikymmenminuuttinen tarjonnut enää kovin suurta taistelua tai jalkapallon riemujuhlaa kummassakaan päässä. Lopputulos vaikutti vääjäämättömältä, eikä vierailijalla tuntunut olevan enää aseita kavennusmaalin metsästykseen. Atletico loi tasaisesti vielä joitakin paikkoja, ja varsinkin vaihdosta sisään tullut Patrick Purola pääsi koettamaan onneaan useampaankin otteeseen. Valitettavasti laukaukset päätyivät kuitenkin joko ohi tai suoraan veskarin syliin.

Yksi maali kuitenkin vielä nähtiin, ja nimenomaan aiemmin kovin epäonnekkaan Patin jalasta. Alf suojasi jälleen palloa erinomaisesti, pelasi sen oikeaan laitaan Ville Ruuskalle, jonka ykkösellä lähtenyt pystysyöttö tavoitti linjan takaan Patin. Vastustaja odotti ilmeisesti paitsiovihellystä, jota ei koskaan kuulunut. Niinpä hyökkääjätoivo päätyi nokikkain veskarin kanssa ja sijoitti pallon helpohkosti oikeaan alakulmaan, kun kellossa oli jo täysi peliaika ja muutama lisäaikaminuuttikin.

Tuomari puhalsikin viimeistä kertaa pilliinsä heti tämän maalin jälkeen ja sinetöi Atleticon hienon 4-0-voiton. Katsojat vaikuttivat tyytyväisiltä näkemäänsä, eikä Atleeteilla ollut lopulta oikein missään vaiheessa peliä suurempaa hätää. Pieni nukahdus nähtiin toisen jakson alkupuolella, mutta vaikka Nopsa olisikin tasoittanut, olisi Atletico vääjäämättä noussut voittoon – sen verran iso tasoero oli kuitenkin lopulta. Puolustus pelasi hyvän ottelun ja Eliskin maalillaan joutui vain kerran venymään. Keskikentällä taas nähtiin kovin taistelu, mutta siitäkin keltapaidat selviytyivät melko puhtain paperein, niin ennen kuin jälkeen vaihtojen. Hyökkäyspäässä Japu oli jälleen tulessa ja myös Alf pääsi aiempia otteluita paremmin peliin sisään, mikä näkyi luonnollisesti myös aiempaa parempina tehoina. Vaihtomiehet nousivat jälleen kerran muutenkin ratkaisevaan osaan ja vahvistivat käsitystäni siitä, että suurin ero viime kauteen sekä merkittävin syy alkukauden menestykseen on juuri tuo laajentunut rosteri.

Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi viikonlopun Lahti-reissua. Vastassa jälleen yksi sikäläinen nippu, kun perjantai-iltana meitä isännöi kautensa Nopsan lailla heikohkosti aloittanut Lahden Pojat JS.

Tähtipelaajapisteet

Jani Putkonen: Joku voisi sanoa, että normipäivä Japulta. Pari maalia ja dominanssia kärjessä.
Alfred Sinnemäki: Alf syötti kaksi maalia järjesteli myös viimeistä. Kauden tähän mennessä vahvin esitys, mikä luo uskoa siihen, että maalitilikin aukeaa lähiaikoina.
Jani Hannula: Vahva peli oikealla laidalla. Nanin tekemä maali oli kenties se ratkaiseva ja Nopsan suurimmat pyristelyt tappanut osuma.