Kolmonen: Atletico Malmi – Stars 4-0 (3-0)

Maalit

1-0 Ville Ruuska 5′
2-0 Mikko Kouri (Jani Putkonen) 18′
3-0 Timo Kinnunen (Jani Putkonen) 45+1′
4-0 Roni Tran (Jani Putkonen) 48′

Avaus (4-4-2)

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Mikko Kouri
Antti Säynätkari
Ville Ruuska
Jani Putkonen
Mikko Huupponen 63′ Jonatan Wasenius
Janne Hampaala 63′ Joonas Peltonen
Timo Kinnunen (C) 45′ Jani Hannula
Alfred Sinnemäki 58′ Jani Lehti
Roni Tran 56′ Patrick Purola

Muut vaihtopelaajat

Pauli Saastamoinen

Raportti

Kausi käynnistyi siis tasapelillä Lahdessa, mutta jo viikkoa myöhemmin tarjoutui mahdollisuus revanssiin toista lahtelaisryhmää vastaan. Tällä kertaa Tapanilan muoville vieraaksi saapui Stars-niminen tuntematon suuruus, joka oli avausottelussaan tasannut pisteet Allianssin kanssa. Joukkue oli Atleticolle entuudestaan vieras, mutta edelliskausien sarjataulukot (sijoituksinaan 2. ja 8.) todistivat, ettei avausvoitto tässäkään ottelussa ollut selviö.

Keltapaitojen päivän rosteri näytti kuitenkin tavoitteeseen nähden varsin hyvältä. Poissaoloja oli tälläkin kertaa jonkin verran, mutta siitäkin huolimatta pelaaja-valmentaja Timo Kinnunen sai kasatuksi jälleen yhtä vajaa täyden lapullisen ja sitä kautta erittäin iskukykyisen miehistön.

Keväisen sään helliessä Tapanilaa oli paikalle saapunut myös varsin mukava määrä katsojia. He saivat todistaa Atleticon melko suuresti dominoimaa näytelmää, jonka käsikirjoitus oli alusta saakka selvä. Atletico hallitsi ja loi vaarallisimmat paikat, kun taas Starsin pelinrakentelu tyssäsi useimmiten jo keskialueella, tai viimeistään ennen kuudentoista rajaa. Pallonhallinta oli tilastojen mukaan vain hienokseltaan Atleettien puolella (54-46), mutta ilman keltaisiakin silmälaseja katsottuna lopputulos imarteli lähinnä vierailijaa. Atleticolla olisi ollut paikkoja nimittäin kaksinkertaiseenkin maalimäärään, kun taas Stars taisi jäädä ilman ainuttakaan kunnollista laukausta Elis Rintalan vartioimaa malmilaismaalia kohti. Ainoat sydämentykytykset saatiin jälleen puolustuspäässä annetuista harhasyötöistä, joita nähtiin tänäänkin jokunen liikaa.

Atletico aloitti ottelunsa sähäkästi, sillä avausmaali oli lähellä jo parin minuutin pelin jälkeen. Jani Putkonen keskitti vasemmalta, mutta Alfred Sinnemäen pusku suuntautui hienokseltaan ohi. Kolme minuuttia myöhemmin pallo oli kuitenkin jo maalissa, kun Ville Ruuska siirsi Atleetit 1-0-johtoon. Hyökkäys käynnistyi keskialueelta, josta Mikko Huupponen pelasi pallon vasempaan laitaan juosseelle Roni Tranille. Tämä haastoi ja harhautti Stars-pakin, jonka jälkeen lähti vihainen kuti kohti oikeaa alanurkkaa. Veskari ehti käsineen väliin, mutta irtopallo jäi maalinedustalle pyörimään. Ensimmäisenä haaskoilla oli oikean pakin paikalta ylimmäksi mieheksi päätynyt Rudi, jolla oli lopulta helppo työ siirtää pallo tyhjään maaliin.

Heti 7. minuutilla lukemat olivat jo kasvaa yhdellä, kun laitaroolissa kauden molemmissa otteluissa pelannut Timo Kinnunen kokeili laukaustaan noin 30 metristä. Erinomainen kuti viuhui kuitenkin vain kymmenisen senttiä ohi vasemman yläkulman. Lisämaaleja saatiin odotella aina 18. minuutille saakka, jolloin puolustuspään pelaajat olivat jälleen pahanteossa. Jani Putkonen antoi vaarallisen kulman vasemmalta, joka kuitenkin purettiin maalialueelta takaisin kohti Japua. Uusi keskitys tavoitti toisella kerralla Mikko Kourin, jonka voimakas pusku suuntaui keskelle maalia, mutta upposi kuitenkin sisään ilman, että veskari sai käsiään väliin. Lukemat siis 2-0.

Kuten jo sanottua, avauspuoliaikaa leimasi Atleticon vahva hallinta. Pallo liikkui mukavasti ja yhden kosketuksen syöttökuviot tuottivat selkeästi Starsille vaikeuksia. Atletico myös prässäsi melko voimakkaasti vastustajaansa, jolloin heidän pelinrakentelustaan tehtiin pienellä kentällä todella vaikeaa. Tämä tuotti jonkin verran rikkeitä ja sitä kautta Starsin parhaat, ja oikeastaan ainoat, paikat tulivat noin 25-40 metristä annetuista vapaapotkuista. Kaikki erikoistilanteet leijailivat kuitenkin ohi ja yli maalin ilman, että Elis joutui maalillaan juuri venymään.

Ensimmäisen puoliajan viimeinen kolmannes oli eräänlainen suvantovaihe ottelussa ja pitkään jo näytti siltä, että ennen taukoa ei nähtäisi enää lisämaaleja. Atletico onnistui lisäajalla kuitenkin vielä kertaalleen, kun keskialueella tulleen pallonriiston jälkeen Atletico käynnisti jälleen yhden vaaralliseksi osoittautuneen nopean hyökkäyksen. Pallo pelattiin samantien vasempaan laitaan, jossa Japu ohitti laitapakin ja ajoi voimakkaasti kohden päätyrajaa. Sieltä lähti tarkka ja matala keskitys maalinedustalle kohden Timoa. Hänen laukauksensa puolestaan suuntautui käytännössä suoraan yläviistoon, mutta upposi kuitenkin sisään hieman yläriman alle. Taukotilanteeksi jäi siis 3-0.

Jos ottelu alkoi vaikuttaa taputellulta jo tauolla, oli se sitä viimeistään toisen jakson alussa. Heti 48. minuutilla edellisen maalin kaava toistui jälleen, hieman muunneltuna tosin. Tällä kertaa toppariosastolta lähtenyt Mikko Kourin avaus tavoitti linjan taakse juosseen Japun. Hän paineli jälleen kohti päätyrajaa ja antoi tällä kertaa hieman korkeamman keskityksen kohden etutolppaa. Ensimmäisenä paikalle ennätti Roni Tran, jonka hieno pääohjaus yllätti kohden etukulmaa painelleen veskarin. Pallo suuntautui nimittäin tarkasti aivan takakulmaan ja varmisti näin viimeistään Atleticon voiton.

Jani Hannula oli tullut puoliajalla Timon tilalle sisään, mutta viimeistään tämän maalin jälkeen käynnistyi sitten myös vaihtorumba. Seitsemän minuutin sisään kentälle tulivat niin Jani Lehti, Joonas Peltonen ja Jonatan Wasenius kuin myös virallisen Atletico-debyyttinsä tehnyt Patrick Purola. Lisäksi asetelmia muutti entisestään sellainenkin seikka, että Stars lopetti ottelun 10 miehellä. Kummallisen kuumana käyneet lahtelaiset turhautuivat sekä keltapaitoihin että myös päätuomariin. Ilmeisesti jonkinlaista vääryyttä kokenut tähtipaita päättikin ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja kostaa vääryydet sukittamalla Janne Hampaalaa täysin vailla mitään järkeä. Vahingoittamisyritys ei kivun määrästä päätellen täysin onnistunut, mutta siitäkin huolimatta Stars-peluri sai katsella punaista myös vihanpurkauksensa jälkeen.

Ulosajo kasvatti tasoeroa entisestään, mutta johti valitettavasti myös siihen, että ottelu meni melko täydelliseksi höntsäilyksi. Tempo laski ja molemmat osapuolet odottivat selkeästi sitä vapauttavaa päätösvihellystä. Atleticolla oli kuitenkin paikkoja vielä useampaankin osumaan, mutta enää ei syystä tai toisesta uponnut. Vaihdosta sisään tullut hyökkäyskaksikko, Lehti-Purola sai tukun mainioita vetopaikkoja ja jopa muutaman puolittaisen läpiajon, mutta Stars-veskari piti joukkuettaan pystyssä. Lisäksi paitsiovihellykset pelastivat lahtelaiset muutamaan otteeseen, eikä ottelun hahmo, Japu Putkonenkaan saanut aivan lopussa sisään edes tyhjästä maalista.

Loppulukemiksi jäivät siis tyydyttävät, mutta myös tasoeroa jopa hieman vääristävät 4-0. Paikkoja olisi ollut varmasti useampaankin lisämaaliin, mutta kolme pistettä ja sitä kautta hankittu avausvoitto tekivät hyvää itseluottamuksenkin kannalta. Ja niin naurettavalta kuin se kuulostaakin, joukkueella on tämän voiton myötä kasassa nyt yhtä paljon pisteitä kuin koko viime kauden kevätkierroksella yhteensä. Tästä on siis hyvä jatkaa kohden vapunjälkeistä Allianssi-ottelua!

Tähtipelaajapisteet

Jani Putkonen: Kolme maalisyöttöä ja muutenkin totutun tasokasta Japua tällä kertaa laidalla.
Mikko Huupponen: Erinomainen ottelu sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan. Osoittautunut jo tässä vaiheessa kautta kullanarvoiseksi pelaajahankinnaksi.
Antti Säynätkari: Puolustuspään suurin onnistuja. Vakuuttava ja varma peli topparina.