Kolmonen: Atletico Malmi – RiRa 3-2 (1-2)

Maalit

1-0 Timo Kinnunen (Jani Putkonen) 19′
1-1 Tommi Toivanen 21′
1-2 Simon Söderlund 39′
2-2 Timo Kinnunen (Jaakko Peltonen) 48′
3-2 Timo Kinnunen (Jaakko Peltonen) 57′

Avaus (4-4-2)

Niko Lempinen (MV)
Henri Mattsson
Mikko Kouri
Joonas Peltonen
Toni Valido 46’ Jussi Kaivola
Timo Kinnunen (c)
Jani Hannula
Niko Ruokolainen 46’ Jaakko Peltonen
Ville Ruuska
Jani Lehti 46’ Antti Nurkka
Jani Putkonen

Muut vaihtopelaajat

Santeri Kunttu
Lauri Nurmi
Roni Tran

Raportti

Panokset kauden viimeiseen otteluun eivät olisi voineet olla selvemmät. Atletico oli tasan kolme pistettä Riipilän Rakettia jäljessä ja putoamisviivan alapuolella, joten mikä tahansa muu tulos kuin voitto olisi tiennyt malmilaisten suoraa putoamista takaisin Neloseen. Parempi maaliero takasi kuitenkin sen, että toivossa oli hyvä elää.

Myös kokoonpano näytti erinomaisen hyvältä. Enemmälti minuutteja tällä kaudella keränneistä ainoastaan puolustuspään pelaajat: Sintti Säynätkari, Panu Paajanen ja Juho Launonen olivat loukkaantumisten ja muiden kiireiden vuoksi poissa. Sen sijaan penkiltä löytyi useampi ns. avauskokoonpanon pelaaja, joten valmennusjohdolla oli kerrankin käytettävissään hieman laajempi paletti taktisia vaihtoehtoja. Toisaalta ottelun merkittävyys oli tiedossa myös vierailijoilla, ja se näkyi heidänkin rosterissaan. Huomattava määrä vaihtomiehiä täydentyi vielä kauden ensimmäisen ottelunsa pelanneella Simon Söderlundilla, jonka parin vuoden takainen yli 40 maalin kausi oli kyllä enemmän kuin hyvin malmilaisten tiedossa.

Asetelmat olivat myös siltä osin mahtavat, että aurinko paistoi ja kentälle oli sen ja ottelun panosten vuoksi valunut varmasti kauden ennätysyleisö. Osin hieman humaltunut, mutta erittäin hyväntuulinen kotiyleisö esiintyikin yli satapäisenä erittäin edukseen ja toi Atleeteille varmasti pientä lisäbuustia tekemiseen. Humoristiset huudot ja osin hyvinkin asialliset kommentit rytmittivät myös peliä mukavasti.
Itse ottelun alku oli odotetun hermostunutta. Vierailijat riipilästä (”Missä v*tussa on Riipilä?”) painoivat hienokseltaan päälle ja pyörittelivät palloa pääasiassa hyökkäyskolmanneksen rajoilla. Varsinaisia tilanteita ei kuitenkaan ensimmäisen vartin aikana nähty.

16. minuutilla RiRa oli siirtyä johtoon, kun erehdyttävästi moottoripyöräjengiläiseltä näyttänyt partasuu pelasi aina vaarallisen Söderlundin puolittain läpi. Pallo päätyi kuitenkin aavistuksen pieneen kulmaan ja Lepa Lempinen taas puolestaan venyi laukauksen väliin kohtalaisen vaivatta.

Kolme minuuttia myöhemmin maalitili saatiin kuitenkin avattua, nyt vaan toisessa päässä. Atleticon maalikuninkuuden jo suvereenisti varmistanut Japu Putkonen antoi kulmapotkun vasemmalta ja ainoastaan yhden maalin ennen tätä peliä viimeistellyt Timo Kinnunen puski sen vaivatta sisään: 1-0.

Kauaa eivät juhlat kuitenkaan jatkuneet, sillä vain kahta minuuttia myöhemmin vierailija kuittasi tasoihin. Oikealta laidalta lähtenyt keskitys leijaili takatolpalle, jossa Toni Valido oli jättänyt merkitsemästä miehensä. Niinpä tämä samainen partasuu, Tommi ”Taikuri” Toivanen pääsi tasoittamaan liiankin helposti 1-1:en.

Maali lisäsi entisestään RiRan hallintaa, kun taas Atletico hermoili selvästi liikaa ja jo ensimmäinen tai toinen pallon saanut pelaaja pyrki pelaamaan aina ns. ässäsyötön hyökkäyspäähän. Niinpä kärjessä jälleen väsymättä ravannut Japu jäi usein todella yksin. Se myös pakotti Atleticon ottamaan vastaan hyökkäyksiä huomattavasti totuttua enemmän.

Ottelun jännittävin kymmenminuuttinen ajoittui oikeastaan ensimmäisen puoliajan loppuun. Tuolloin nähtiin lukuisia tilanteita molemmissa päissä, eikä johtomaali suuntaan tai toiseen ollut kuin ajankysymys. 35. minuutilla ensin Japu nousi vasemmalta laitaa pitkin ja pelasi matalan pallon takaviistoon Rudi Ruuskalle. Hänen vetonsa lähti kuitenkin päin veskarin ja alimman miehen ihmismuuria. Muutamaa minuuttia myöhemmin myös riralaiset pääsivät vetopaikkaan rankkarialueen sisältä, mutta kimmokkeen ottanut laukaus pomppi kuitenkin lopulta Lepalle.

39. minuutilla tuuria ei enää ollutkaan matkassa, kun RiRa sai vastahyökkäyksen ja nousi vasenta laitaansa ylös. Puolustus ei ehtinyt tällä kertaa väliin, vaan riipiläläisten laituri juoksi ensin Validosta ohi ja perään vielä Koopa Kouristakin syöttäen luukulla päivystäneelle Söderlundille. Tämä näytti maalinteon mallia ja vei vierailijat vaivatta 1-2-johtoon.

Ensimmäisen puoliajan loppuun Japu oli vielä tasoittaa sisäänpäin kiertäneellä sivuvaparillaan. Aivan vasenta yläkulmaa kohden suuntautunut laukaus päätyi kuitenkin loistavasti pallon tielle venyttäneen veskarin hyppysiin. Myös RiRalla oli tuhannen taalan paikka lisätä johtoaan 1-3:en, mutta yksinläpitilanne ja siitä seurannut keskityksen ja puskun yhdistelmä päättyivät Lepan mainioon tuplatorjuntaan. Niinpä puoliajalle mentiin RiRan harmittavissa 1-2-johtolukemissa.

Puoliajalla pelaajavalmentajakapteenipelinrakentajakymppipaita-Kinnunen käytti taktisia mahdollisuuksia hyväkseen ja teki samantien triplavaihdon piristääkseen Atleettien peliä. Aavistuksen viennissä ollut Valido vaihtui oikean pakin tontilta Akatemiasta lainattuun Jussi Kaivolaan, hyökkäyspäässä Kuula Lehti Andy Nurkkaan ja vasemmalla laidalla kaikkensa antanut Niko Ruokolainen keskemmältä kenttää paikkansa ottaneeseen Jasu Peltoseen.

Vaihdot toivat myös aivan uutta puhtia peliin, sillä Atletico esitti aivan toisenlaista liikettä kuin kymmenen minuuttia aiemmin. Toista jaksoa olikin pelattu vain kolme minuuttia, kun avausmaali sai toisinnon. Tällä kertaa Jasun ulospäin kiertänyt kulma kaartui taas aivan omiin korkeuksiinsa yltäneen Timon päähän ja siitä jälleen sisään. Malmilaiskatsomo repesi liitoksistaan ja siivitti Atleetit jälleen tasalukemiin 2-2:en.
Lisämaaleja saatiin heti kymmenen minuuttia myöhemmin, vaikka 55. minuutilla vasemman pakin tontilta jälleen ylimmäksi mieheksi päätyneen kolossaalisen Henri Mattssonin kaatuminen rankkarialueen sisäpuolella jäikin lopulta palkitsematta rangaistuspotkulla.

57. minuutilla sen sijaan verkko heilui Jasun kulmurin seurauksena. Maalintekijän kai jo arvaattekin? Kuten kaksi edellistäkin tilannetta, jälleen Timo ehti ensimmäisenä palloon. Tällä kertaa sisäänpäin kiertynyt kulmuri oli jälleen erinomainen, mutta ainoastaan riralaisten täydellinen välinpitämättömyys takasi sen, ettei kukaan merkinnyt taaskaan Timoa. Samanlainen pusku sisään ja lukemat olivat jo 3-2. Keskikentän puolustavana pelaajana aloittanut Timo viimeisteli siis hattutempun 60. minuuttiin. Mielenkiintoisintahan tuossa oli se, että tämä kolmas puskumaali oli vasta kauden neljäs kulmapotkusta syntynyt osuma!

Jos ensimmäinen puoliaika oli ollut melko tiukasti RiRan hallintaa, jatkui toinen pääasiassa malmilaisten komennossa. RiRa suoritti kyllä pelaajavaihtoja, mutta ottelu ratkesi ainakin allekirjoittaneen näkökulmasta pitkälti Atleticon laadukkaampiin vaihtomiehiin. Vierailija nimittäin näytti väsähtävän, eikä hyökkäyspäässä Söderlundin yksityisyritteliäisyydestä huolimatta nähty juuri kovin suurta innovatiivisuutta. Atletico taasen sai kiristettyä tahtia ja tuotua muutosten myötä jotain uutta tekemiseensä.

Paikkoja nähtiin ottelun loppua kohden vielä molemmissa päissä. Atletico oli siirtyä useampaankin otteeseen jo kahden maalin johtoon, mutta valitettavasti ruuti oli kovin märkää. 65. minuutilla Nani Hannula pelasi kermaisen pallon Rudille boksin kulmaan, tämä ei lähtenyt vielä laukomaan vaan harhautti vastustajan, ja vielä toisenkin, jonka jälkeen laukaus lähti kuitenkin suoraan päin veskaria. 77. minuutilla riipiläläisten kaukolaukaus (tai paremminkin keskitys) oli myös yllättää maalilla muuten erinomaisesti pelanneen Lepan. Myötätuuli tarjoili pallolle kyytiä ja Lepa joutui nyrkkeilemään lopulta taaksepäin, jottei korkea roikkupallo olisi leijaillut aina maaliin saakka.

80. minuutilla taas Japu keskitti oikealta pallon boksiin, jossa oli käytännössä vain kaksi puolustajaa Nani Hannulan ja Andyn lisäksi. Nani pääsi siihen ensimmäisenä väliin ja jatkoi sen taaempana olleelle Andylle. Tämä puolestaan tiputti alaspäin Jasulle, jonka kova kuti meni kuitenkin päin veskaria. Viittä minuuttia myöhemmin Andy pelasi puolestaan Japun läpi, jonka puhti ei kuitenkaan riittänyt enää täysin. Vastustaja sai horjutettua kusipaitojen talismaania ja veto lähti löysänä kohti veskaria. Myöskään ripari ei ollut yhtään sen parempi, eikä siis ottelu ratkennut vieläkään.

Loppua kohden RiRa nosti pakkaansa koko ajan ylemmäksi ja jätti käytännössä ainoastaan kaksi miestä alas. Tämä tarjosi useita mahdollisuuksia läpiajoihin, mutta loi myös kovaa painetta Atleetti-puolustukseen. Malmilaisten puolustuslinja oli kuitenkin Jone Peltosen johdolla tänään rautaa, eikä uhrautuvasti pelanneita sankareita ohitettu enää. Niinpä minuutin lisäaika päättyi Atleticon erinomaiseen voittoon yleisön hurratessa. 3-2-lukemat takasivat myös sen, että näin malmilaisryhmä sai ainakin vuoden jatkosopimuksen Kolmoseen!

Atletico saavutti siis lopulta ottelusta sen mitä lähti hakemaankin. Kolme pistettä ja voitto hyvin tsempanneesta RiRasta päätti koko syksyn kestäneen jännityksen ja stressin. Vahvasti noususuhdanteiset otteet kulminoituivat lopulta tähän viimeiseen kamppailuun, jonka tappiolliset puoliaikalukemat enteilivät jo hissin kilahtamista porrasta alemmaksi. Erinomainen nousu ja tiukka taistelu johtivat kuitenkin siihen, että ottelun jälkeen helpottuneesti hymyillyt Atleetti-ryhmä sai juuri sen, mitä oli kaudelta lähtenyt hakemaankin.

Massiivisen iso kiitos vielä kaikille kannattajille ja mukana hengessä olleille! Teidän ansiosta tämä oli hienoin mahdollinen tapa lopettaa kausi! Talvitauon jälkeen jatketaan sitten taas Kolmosen merkeissä uusin kujein.

Tähtipelaajapisteet

Timo Kinnunen: Suuret pelaajat nousevat aina esille tärkeimmissä peleissä. Timo osoitti kantavansa vastuuta sekä kentän sisä- että ulkopuolella, kun se tärkein hetki koitti.
Niko Lempinen: Kaksi maalia toki omiin, mutta siitäkin huolimatta muutama erittäin tärkeä torjunta. Pahimmillaan puoliaikalukemat kun olisivat voineet olla esimerkiksi 1-4 RiRalle.
Joonas Peltonen: Tämän kauden eräs onnistujista. Erittäin tärkeitä katkoja ja hyvää johtajuutta puolustuslinjassa.