Kolmonen: Atletico Malmi – AC Vantaa 4-4 (3-1)

Maalit

1-0 Jani Putkonen 6′
2-0 Jani Putkonen (Ville Ruuska) 25′
2-1 Marko Johansson 32′
3-1 Ville Ruuska 38′
3-2 Marko Johansson 61′
4-2 Ville Ruuska (Antti Nurkka) 68′
4-3 Juha Laakso 69′
4-4 Tommy Öhman 85′

Avaus (4-4-1-1)

Niko Lempinen (MV)
Jussi Kaivola
Mikko Kouri
Juho Launonen
Ville Ruuska
Jani Putkonen
Jaakko Peltonen
Timo Kinnunen (C)
Toni Valido 64′ Jani Lehti
Jani Hannula
Antti Nurkka

Muut vaihtopelaajat

Santeri Kunttu (MV)
Riku Seppänen

Raportti

Tällä kertaa ei Mosan tekonurmella aurinkoisen iltapäivän kohtaamisessa ainakaan pelaajamäärillä juhlittu, sillä Atleticon ja AC Vantaan vaihtopenkkien yhteenlasketuksi vahvuudeksi jäi laskutavasta (lue: Riku) riippuen lopulta vain 3-4 jalkaparia. Myös kummankin joukkueen avaukset kärsivät muutamien vakiokasvojen puutteesta.

Atleettien avauskokoonpanossa katseet kohdistuivat tänään laitapakkiosastolle. Vasemmalle sivustalle Niko Ruokolaisen tuuraajaksi oli pikahälytetty Akatemiasta Jussi Kaivola, ja kentän vastakkaisella laidalla 25-vuotispäiviään viettäneen Ville “Rudi” Ruuskan lauantailta sopi odottaa onnistumisia joko kentällä tai viimeistään Malmin yöelämässä. Ei kuitenkaan molempia…

Atletico sai mainion startin otteluun. Kuudennella peliminuutilla Tonin ristipallo oikealta tavoitteli kohdepelaaja Nani Hannulan maagista kaalia, mutta päätyi kuitenkin muutaman flipperikosketuksen jälkeen Jani Putkosen jalkaan. Viime kaudella kaikki superlatiivit uusiksi muokannut Japu antoi Copan laulaa saman tien ja pamautti pallon vasemmallaan takatolpan kautta verkkoon, 1-0.

Kolmisen minuuttia maalin jälkeen Jasu Peltosen kulmapotku kolahti suoraan takatolpasta ulos ja pienen härdellin perään sama mies sai tontin laukoa uudestaan, mutta väärä jenga taittoi pallon ohi häkistä etutolpan puolelta. Myös ACV pääsi tovin päästä hätyyttelemään Atleticon maalia parilla kulmapotkulla, joista ensimmäisen blokkasi tolppamies ja toinen pysähtyi kotikatsomon helpotukseksi sivuverkon turvallisemmalle puolelle.

Tasaisena käynnistyneen ottelun seuraavastakin maalista vastasi Japu. Oikealla laidalla kiskonsa öljynnyt Rudi pinkaisi pystyyn ja sai seurakseen Tonin loistavan pystysyötön. Rudin poikkipallo luukulle tarjosi helpon viimeistelyn Japulle, joka siirtyi kauden neljännellä maalillaan joukkueen sisäisen maalipörssin kärkeen.

AC Vantaan tilanne näytti 2-0-maalin lisäksi synkkenevän entisestään, kun joukkue joutui käyttämään ainoan vaihtonsa jo ennen puolen tunnin täyttymistä – paitsi että kyseinen stunttaaja sattui olemaan Marko Johansson. Kevään kohtaamisen “super-subina” maalillaan ratkaissut entinen liigapelaaja ehti nytkin olla kentällä vain pari hassua minuuttia, ennen kuin puski oikealta lingotun keskityksen sisään.

Puolen tunnin jälkeen Atleettien peliä tahmasivat jatkuvat harhasyötöt. Shakkipaitainen kotkalauma oli lähellä tasoitusta taka-alueelta lähteneellä sijoituksella, mutta Lepa Lempinen torjui kudin sivuverkkoon.

Atletico palasi kahden maalin johtoon riemukkaalla tavalla. Timo tavoitteli nostollaan boksiin luonnollisesti Nanin kuuppaa, mutta vieraiden pakki pääsi päineen väliin. Katkoyritys ohjasi pallon kuitenkin suoraan oman maalin edustalle, jonne neljännesvuosisadan-Rudi suorastaan lensi ilmojen halki ja ohjasi pallon sisäsyrjällään ilmasta maaliin, Timo Jutilan oppien mukaan “läheltä ylös”.

Avausjakson viimeinen tilanne lankesi Andy Nurkalle, joka lähti pystyyn tasatahdissa Japun läpisyötön kanssa kaukaa omalta kenttäpuoliskolta. Pakit olivat jäämässä jo kyydistä, mutta Andyn tuikkaus boksissa meni harmillisesti päin maalivahtia. Joka tapauksessa kahden maalin johto tauolle poistuttaessa vaikutti todella hyvältä.

Toisen jakson alku sujui vaihteeksi vieraiden komennossa. Heti parin minuutin jälkeen ACV sai vaparin 16-alueen tuntumasta, mutta veto viuhui kokonaan ohi maalista. Tunnin kohdalla Kotkat kavensivat todellisella oppikirjamaalilla: keskitys oikealta, pudotus taka-alueelta luukulle ja jatko päällä sisään, maalarina jälleen Johansson. Hyvän draivin päälle saanut ACV kolisutti ylärimaa puskulla heti seuraavastakin tilanteesta, mutta paitsioliputus päästi Atleetit onneksi pälkähästä.

Kokonaisuudessaan tasaisessa pelissä oli tehty jo 5 maalia, ja lisää oli luvassa. Iltapäivän komeimmasta osumasta vastasi käsikirjoituksen mukaisesti tietenkin itse syntymäpäiväsankari. Andylta täyttä kurkkua pudotusta toiseen aaltoon pyytänyt Rudi sai haluamansa ja laukoi “one-timerilla” komean roikkupallon boksin oikean kulman tietämiltä aivan Vantaan maalin takayläkulmaan.

Atletico oli jo kolmatta kertaa illan ottelussa kasvattanut johtomarginaalinsa kahteen maaliin, mutta yhtä monetta kertaa vieraat onnistuivat kaventamaan sen takaisin yhteen. Nyt maalien väliin mahtui enää vain vaivainen minuutti. Jälleen myrkylliseksi osoittautunut keskityspallo löysi luukulta Juha Laakson, joka puski oikeaoppisesti maata kohti ja Lepan längistä sisään.

Parissa aiemmassa pelissä maalipaikkojen luominenkin oli työn ja tuskan takana, mutta tänään tontteja riitti niidenkin edestä. Aivan ennennäkemättömän kovaan vireeseen päässyt Rudi laukoi volleyn boksin nurkalta yli, ja Andyn toinen läpiajo puolesta kentästä päätyi toistamiseen päin veskaria.

Coast-to-coast -hengessä myös vierailla oli paikkansa. Lepa torjui alueelle murtautuneen Johanssonin laukauksen, ja seuraavasta paikasta puolustus häiritsi luukulla päivystänyttä shakkipaitaa puskemaan yli vielä lähes maaliviivalta. Toisessa päässä Japun karkumatka keskiviivalta päättyi nostoon veskarin yli, mutta pallo ei aivan suostunut pomppimaan maalia kohti, ja Rudin jatkokin lipsahti taivaan tuuliin.

Viimeisen kympin aikana peli kääntyi käsittämättömästi täysin ACV:n haltuun. Tasoitus 4-4:ään syntyi femmaa ennen täyttä aikaa, kun purkuyritys toisensa perään epäonnistui ja lopulta pallo päätyi sopivasti muutaman kimmokkeen kautta Lepan ja maaliviivan väliin. Tommy Öhman sai rauhassa lakaista Tangon maaliviivan yli ja nollata Atleettien johdon ensimmäistä kertaa ottelussa.

Minuutti maalin jälkeen erotuomari poisti Nanin kentältä toisella varoituksella. Loppuhetkillä kummallakin joukkueella oli vielä sauma ratkaista ottelu. Juho pelasi Japun vauhtiin vasemmalta, mutta “Rutkosen” jalasta lähtenyt pallo kärsi identiteettikriisistä, jääden vedon ja syötön välimalliksi, joka valui takatolpalta ohi. Lepa venyi 89. minuutilla vielä tärkeään torjuntaan ja sementoi loppunumeroiksi härskit 4-4.

Positiivisina asioina pelistä jäivät “edes” tasapelipiste sekä syyskauden ensimmäiset tehdyt maalit, joita tulikin saman tien peräti neljä! Toisaalta taas omiin upposi yhtä monta, eikä lupaavaa kahden maalin johtoa kyetty turvaamaan kolmestakaan yrityksestä huolimatta.

Tähtipelaajapisteet

Ville Ruuska: Kentän kiistaton kuningas kaikkia todennäköisyyksiä uhmaten! 4 tähteäkään ei olisi ollut vääryys.
Jani Putkonen: Jatkoa ajatellen lupaavia välähdyksiä viime kauden otteista.
Juho Launonen: Takuuvarmaa työskentelyä, hoitaa tontin kuin tontin.