Kolmonen: FC Espoo/Akatemia – Atletico Malmi 2-0 (1-0)

Maalit

1-0 Markus Appelqvist 14’
2-0 Arbnor Ibisi 57’

Avaus (4-4-1-1)

Niko Lempinen (MV)
Niko Ruokolainen 63’ Juho Launonen
Mikko Kouri
Antti Säynätkari 63’ Roni Tran 72’ Riku Seppänen
Ville Ruuska (c)
Jaakko Peltonen
Joonas Peltonen 37’ Panu Paajanen
Jani Putkonen
Toni Valido 46’ Timo Kinnunen
Jani Hannula
Jani Lehti

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)

Raportti

Ottelut jatkuivat taas vieraskoitoksen merkeissä ja vastassa oli jälleen yksi Akatemia-joukkue. Kevätkierroksella Atleetit selkeähkösti möyhentäneen FC Espoo / Akatemian junnulauma eittämättä tarjosi astetta kovemman haasteen, mutta tappioista huolimatta henki Atleticon kopissa oli varsin hyvä ja luottavainen. Myös kokoonpano näytti hyvältä, sillä ainoat merkittävämmät poissaolot olivat käytännössä Henri Mattsson puolustuksesta ja Andy Nurkka hyökkäyksestä. Penkillekin löytyi lopulta yhtä vajaa täysi miehitys. Katsomossa sen sijaan ottelun tähtipelaajapisteitä arvioi mainioista pokerikoulutuksistaan tunnetun PartyPokerin asiantuntijat

Ottelun alku näytti heti pelille suuntaa. Espoon tekniset junnut pelasivat hyvää ja taitavaa fudista, minkä vuoksi Atletico oli pääasiassa puolustuskannalla. Kotijoukkue piti tarkoituksella kovaa tempoa yllä ja pyrki selvästi ratkaisemaan ottelun heti alkuunsa. Suurin osa heidän paikoistaan syntyi keskialueen muutaman seinäsyötön ja laitalevityksen jälkeen, jolloin laituri joko pyrki keskityksin tai haastoi laitapuolustajiamme.

Ensimmäisen vaarallisen tilanteensa kotijoukkue sai jo neljännellä minuutilla, kun espoolaisille tuomittiin vapaapotku noin 25 metristä. Vapari annettiin keskityksenä boksiin, johon Sintti Säynätkari pääsi ensimmäisenä. Purku suuntautui kuitenkin suoraan espoolaispelaajalle, jonka roikkunosto oli yllättää Lepan. Pallo pomppasi tällä kertaa riman päälle ja siitä päätyrajasta yli. Paria minuuttia myöhemmin mentiin toisessa päässä. Nani Hannula pelasi pallon laitaan Japu Putkoselle, joka haastoi vasemmalla ja antoi keskityksen takatolpalle. Siellä täysin vapaana päivysti Don Valido, jonka veto kuitenkin lipui selvähkösti vasemmalta ohi. Vain hetkeä myöhemmin Kuula Lehti ampui vaparin noin kolmestakympistä päin muuria, eikä riparikaan valitettavasti edennyt ihmismassaa pidemmälle.

Jos ei kumpikaan joukkue onnistunut ratkaisemaan kamppailua, päätti tuomari tehdä näin. Kauttaaltaan aivan karmeasti esiintynyt tuomarikolmikko oli kyllä vuoden ehdoton pohjanoteeraus ja valitettavasti tällä kertaa se suurin este hyvän ja tasaväkisen ottelun tiellä. Ensimmäinen esimerkki tästä nähtiin tosiaan 14. minuutilla, kun tuomaristo jätti viheltämättä todella räikeän käsivirheen, jonka seurauksena espoolaispelaaja vei joukkueensa johtoon. Tilannetta edelsi hieno kuvio, nappikeskitys oikealta boksin sisään, vastustajan epäonnistunut reisihaltuunotto, jonka jälkeen kaveri kahmaisi pallon kourallaan ja esti sen siten ohittamasta häntä. Käsihaltuunoton jälkeen ripeä käännös ja tarkka viimeistely vasempaan alakulmaan. Tilanne oli siis 0-1, vaikka varmasti liki jokainen paikalla ollut näki käsivirheen tapahtuneen.

Peli kuitenkin jatkui ja aaltoili hyvätempoisena päästä päähän. Atleticon päät eivät onneksi painuneet, mutta Espoo sen sijaan hieman rauhoitti omaa rakenteluaan. Vaarallisimmat paikat syntyivät jälleen kerran keskialueen pallonmenetyksistä, joiden jälkeen espoolaiset pääsivät useimmiten nopeisiin vastahyökkäyksiin. Melko välinpitämättömästi koko ottelun tuominnut päädumari antoi myös pelata poikkeuksellisen kovaa, mutta toisaalta meni useasti vipuun kovaotteisten, mutta helposti maahan kaatuneiden espoolaishyökkääjien filmiyrityksistä. Mm. 22. minuutilla kotijoukkue sai vapaapotlkun vain noin paristakympistä. Laukaus lähti erinomaisesti, mutta kimposi kuitenkin muurista maalin ylitse.
Toisessa päässä taas nähtiin muutamia vaaratilanteita kulmapotkuissa. Eräs niistä tapahtui ottelun 25. minuutilla, kun Koopa Kouri sai maistaa espoolaispelurin kyynärpäätä. Tuomari ei nähnyt tätäkään tilannetta ja jätti siten potentiaalisen rankkarin viheltämättä. Koopan naama taas värjäytyi todella veriseksi miltei sentin syvyisen, nenän yläosaan syntyneen haavan vuoksi. Hän pystyi kuitenkin jatkamaan peliään, mutta tuomarikolmikolta ei herunut sen suurempaa sympatiaa suureksi ihmetykseksemme.

28. minuutilla Atletico menetti jälleen pallon keskustassa, Akatemia pelasi erinomaisen pystysyötön linjan läpi ja kotijoukkueen pelaaja pääsi myös yrittämään maalilla jälleen kerran pelanneen Lepa Lempisen ohitusta. Laukaus kuitenkin hieman oikean tolpan ohi. Atletico sai vielä muutaman vaarallisehkon vapaapotkun ensimmäisen puoliajan loppuun, mutta niistä ei valitettavasti seurannut sen kummempaa. Niinpä tauolle mentiin yhden maalin tappioasemassa.

Toinen puoliaika käynnistyi jälleen vauhdikkaasti. Jasu Peltonen antoi mainion kulman ja toisessa päässä puolestaan espoolaiset pääsivät muutamaan otteeseen vetoetäisyyksille. Maaleja ei kuitenkaan nähty. Sen sijaan tuomari päätti jatkaa valitsemallaan linjalla ja ratkaista kamppailun lopullisesti. Panu Paajanen nimittäin ajettiin ulos heti toisen jakson alkuun kahdella aivan tarpeettoman helpolla keltaisella. Ensin hän purki pallon keskialueella, noin puoli sekuntia sen jälkeen kun tuomari oli viheltänyt pilliinsä. Panu ei pystynyt kuitenkaan pysäyttämään jalkaansa ja pallo leijaili Espoon puoliskolle. Tästä palkkiona ensimmäinen keltainen. Toinen taas tuli aivan rankkarialueen rajalla tapahtuneen rikkeen vuoksi, jossa kotijoukkueen pelaaja kalasti todella heppoisella kaatumisellaan vapaapotkun. Jälleen keltainen ja niinpä Panu ajettiin ulos pelattuaan vain noin 20 minuuttia. Samassa rytäkässä Opa Harmainen poistettiin myös vaihtopenkiltä protestoituaan tilannetta äänekkäästi. Kummallisinta tässä oli vain se, että muu vaihtopenkki oli ollut huomattavasti äänekkäämpi koko ensimmäisen puoliajan ajan, mutta tuomari ei ollut kuitenkaan huomauttanut asiasta. Opa oli onneksi siviilivaatteet päällä, joten tuomion seurauksena hän vain vaihtoi kenttäpuoliskoa katsomoon.

Noin viisi minuuttia myöhemmin peli ratkesi sitten lopullisesti. Kotijoukkueen peluri nousi vasemmalta laidalta ja ajoi sisään ohittaen Atleticon laitamiehistön. Laukaus lähti tulisesti, mutta Jasu ennätti sen väliin. Hänen purkunsa epäonnistui kuitenkin täysin ja osui espoolaisen selkään, josta se kimposi hyvin epäonnisesti maaliin. Lukemat siis jo 2-0.

Espoo painoi tämänkin jälkeen päälle miesylivoimansa voimin, mutta myös vierailija sai harvakseltaan paikkoja. Ulosajo ja loukkaantumiset kuitenkin tappoivat ehkä ne viimeisetkin pelihalut. Esimerkiksi Roni Tran ehti olla kentällä vain noin viisi minuuttia, kun hän väänsi nilkkansa pallontavoittelutilanteessa. Tuomari myös jatkoi heikkoja otteitaan laputtamalla Jasua noin 20 metrissä tapahtuneesta rikkeestä. Vapari ja varoituskin olivat ehkä paikallaan, mutta hauskinta tilanteessa oli se, että Jasu ei kuitenkaan ollut millään tavalla osallisena tilanteeseen. Sen sijaan oikeasti rikkeen tehnyt Japu pääsi näin kuin koira veräjästä ja vältti aiemmin saadun korttinsa vuoksi lähellä olleen ulosajon.

81. minuutilla Ronin tilalle vaihdettu Riku Seppänen käynnisti sähäkällä liikkeellään viimeiseksi paikaksemme jääneen hyökkäyksen. Hän sai pallon jalkaansa, levitti sen vasemmalle laidalle juosseelle Jasulle, jonka todella tulinen veto osui ylärimaan ja kimposi siitä vielä pelattavaksi. Ensimmäisenä palloon ennätti Nani, jonka pusku päätyi kuitenkin hyvin tilanteessa mukana olleen veskarin hyppysiin. Myös FC Espoo kolautteli vielä kertaallen ylähirttä miltei heti edeltävän tilanteen perään, mutta lisämaaleja ei kuitenkaan nähty.

Loppulukemat olivat siis ansaitusti 2-0 kotijoukkueen eduksi. FC Espoo / Akatemia osoitti taktisesti ja teknisesti hienolla fudiksellaan selvän paremmuuden ja hoiti voiton rutiinilla. Atletico pelasi edellisotteluiden tapaan varsin hyvin, mutta viimeinen terävyys hyökkäyspäässä uupui jälleen. Palloista taisteltiin mainiosti, eikä keskikentän pelinrakentelussakaan ollut moittimista, mutta sen sijaan todelliset maalitilanteet jäivät kuitenkin valitettavan vähiin. Suurimman kiukun aiheutti ottelun tuomarikolmikko, joka toisaalta välinpitämättömyydellään antoi espoolaistenkin pelata tarpeettoman kovaa, minkä seurauksena kolme Atletico-pelaajaa sai enemmän tai vähemmän vakavan vamman – avausmaalin päivänselvästä johtomaalista puhumattakaan. Toisaalta taas välillä kävi aidosti mielessä, että onko ruskea kirjekuori todella vaihtanut omistajaa ottelun alla. Sen verta puolueellisesti osa täysin samankaltaisista tilanteissa tulleista tuomioista kääntyi kuitenkin espoolaisten eduksi. Oli miten oli, Atletico jatkoi tappiollisella linjallaan ja tukaloitti asemiaan putoamisviivan alapuolella entisestään.

Tähtipelaajapisteet

Jani Hannula: Voitti tukuittain pääpalloja ja rakensi peliä muutenkin pirteästi keskustassa. Vahvaa suorittamista.
Antti Säynätkari: Tsemppiä riitti jälleen loppuun saakka, vaikka osumaa saivat niin kantapää kuin rannekin.
Juho Launonen: Erinomainen sisääntulo vaihdosta. Hyvää ja luotettavaa puolustuspeliä.