Kolmonen: Pöxyt – Atletico Malmi 4-0 (0-0)

Maalit

1-0 Pöxyt 54’
2-0 Pöxyt 71’
3-0 Pöxyt 82’
4-0 Pöxyt 90+2’

Avaus (4-4-2)

Niko Lempinen (MV)
Niko Ruokolainen
Panu Paajanen
Joonas Peltonen
Juho Launonen 46’ Pauli Saastamoinen
Jaakko Peltonen 81’ Olli Harmainen
Toni Valido
Jani Putkonen (C)
Jani Hannula
Antti Nurkka 81’ Juuso Haltsonen
Roni Tran 75’ Henri Tikka

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)

Raportti

Atletico oli jatkanut heikkoja otteitaan edellisviikonloppuisessa Regions’ Cup -ottelussaan Töölön Vesaa vastaan, joka oli varmasti kaikilla mittareilla katsottuna kauden huonointa peliä. Tuosta oli kuitenkin vierähtänyt jo reilu viikko, joten tappiokin oli ehditty nollata jo hyvän aikaa sitten. Joukkue matkasikin tiistai-illan ratoksi Laaksolahden perukoille ja oli valmiina haastamaan täysin toisessa päässä sarjataulukkoa olevan Pöxyt. Tämä aiemmin SexyPöxyinäkin tunnettu ”huumorijoukkue” oli aloittanut kautensa varsin vakuuttavasti ja hankkinut useita mainioita päänahkoja. Toisaalta vierailijan leirissä uskottiin kuitenkin yllätysmahdollisuuteen, sillä olihan Atletico pelannut kauden parhaat ottelunsa lähinnä kärkipään joukkueita vastaan.

Illan kokoonpano oli taas mallia ”väkisin kasaan raavittu”. Poissaolijoiden lista näytti melko murheelliselta, sillä aiemmistakin peleistä puuttuneiden Timo Kinnusen ja Antti Säynätkarin tavoin puuttuivat mm. hyökkäyspään parivaljakko, Jani Lehti ja Mikko Kouri sekä puolustuksesta Henri Mattsson ja Ville Ruuska. Avaus oli kuitenkin melko optimaalinen ja penkkiä täytettiin tällä kertaa Kutosen Akatemialaisilla, kun aiemmin pelanneen Lauri Nurmen lisäksi vastuuta saivat nyt myös hyökkäyspään Juuso Haltsonen ja Henri Tikka, molemmat tosin vaihdosta.

Ottelun alku näytti heti suuntaa kamppailulle. Pöxyt oli nimittäin juuri niin hyvä joukkue, kun sarjataulukko kertoi, joten iltapuhde oli heti alusta saakka hikinen. Vastustaja lähti otteluun varsin hyvällä jalalla ja oli selvästi jo kopissa sopinut taktiikakseen ottaa mahdollisimman ylhäältä kiinni ja viedä pelitilan vierailijoilta. Tämä taas vaikeutti omaa peliämme ja pakotti jo alakerran miehistön paikoin melko helppoihin virheisiin.

Ensimmäinen 20 minuuttia mentiinkin lähinnä kotijoukkueen hallitessa, kun taas Atletico pyrki välttelemään helppoja pallonmenetyksiä alakerrassa ja toimittamaan palloa mahdollisimman nopeasti keskialueen tuntumaan. Pöxyt oli kuitenkin huomattavasti aggressiivisempi ja fyysisempi, joten Atleettien pidemmät avaukset päätyivät järjestäen kotijoukkueen hallintaan. Alun suurin ongelma olikin kenties se, ettei Atletico saanut oikein pidettyä palloa vaan joutui luopumaan siitä liian helposti.

Puolustuspää kesti kuitenkin suurimmat pyristelyt, eikä Pöxyt saanut muutamaa keskityspalloa vaarallisempia tilanteita puoliajan ensimmäisellä kolmanneksella. Atleticon paikat koostuivat puolestaan muutamasta pystypallosta ja niiden päätteeksi rankkarialueen ulkopuolelta lähteneestä laukauksesta. Ei niistäkään tosin syntynyt sen vaarallisempaa.

Noin 20 minuutin kohdalla oli avausmaali jo lähellä. Ensin toppariosastolla luutinut Jone Peltonen lähti hakemaan palloa maalissa pelanneelta Lepa Lempiseltä, joka kuitenkin avasi pitkällä. Japu Putkonen pyrki palloon samalla Niko Ruokolaisen nostaessa linjaa. Japu hävisi pääpallon ja vastustajan pusku suuntautui Nikon taakse, josta kaveri kirmasi läpi. Osa pelureistamme luuli tilanteen päättyneen jo paitsioksi, mutta Jone ei kuitenkaan ollut ehtinyt linjaan saakka, joten pöxypelaaja juoksi kohti boksin vasempaa nurkkaa ja nosti pallon jo vastaan tulleen Lepankin ylitse, mutta noin metrin ohi vasemmasta tolpasta.

Paria minuuttia myöhemmin tapahtui samalla laidalla, tosin toisessa päässä. Niko ja piilokärkenä aloittanut Andy Nurkka pelasivat hyvin yhteen vasemmalla laidalla, jonka päätteeksi Niko keskitti maalinedustalle kohti Japun päätä. Tämä ei saanut riittävää osumaa palloon, eikä takatolpalle hiipinyt Nani Hannulakaan saanut sitä jatkettua. Tilanteesta tuomittiin lopulta myös paitsio, vaikka kenellekään ei edes pelin jälkeen ollut selvää, että kuka pelaajista oli lopulta ehtinyt linjan alle.

Paria minuuttia myöhemmin oli johtomaali vielä tätäkin lähempänä. Atletico sai vaparin noin 30 metristä. Ampumaan asteli Japu Putkonen, joka täräyttikin vasurillaan melkoisen kudin kohti yläkulmaa. Heikompi veskari ei olisi välttämättä edes reagoinut tähän, mutta Pöxymolari sai kuitenkin jollain ilveellä vielä käden väliin.

Pöxyjen puoliajan paras paikka siunaantui puolestaan noin 39. minuutin kohdalla, kun vastustaja karkasi jälleen oikealta laidalta läpi. Lepa otti tällä kertaa ensimmäisen vedon kiinni ja venyi vielä riparinkin tielle. Puoliajan lopussa eräs Pöxyjen keskityksistä meinasi tippua takakulmaan, mutta leijaili kuitenkin lopulta hienokseltaan yli. Tämän parempia tilanteita ei siis nähty, joten lukemat olivat puoliajalla varsin tasaiset 0-0.

Toinen jakso alkoi odotetun kovalla tempolla, sillä kotijoukkueen noin seitsenhenkinen valmennus/joukkueenjohtoporras oli kailottanut jo ensimmäisellä puoliajalla kukin vuorollaan sitä, että palloa olisi liikuteltava nähtyä nopeammin ja molempien jalkojen käytävä kovempaan tahtiin. Niinpä Pöxyt lähtivät toiselle puoliajalle vieläkin kovemmalla taistelutahdolla. Ensimmäinen vaarallinen tilanne syntyi jo avausminuutilla, kun Roni Tranin heikko syöttö päätyi suoraan pöxypelaajalle. Tämä otti pallon haltuun ja toimitti sen ripeästi laitapakkimme taakse. Lepa ehti kuitenkin maaliltaan riittävästi vastaan, eikä vastustajan laituri saanut kunnollista vetoa aikaiseksi.

Kauaa tuota avausmaalia ei kuitenkaan tarvinnut odotella. Jälleen mentiin Pöxyjen oikeasta laidasta ylöspäin, josta lähti korkea keskitys boksin toiselle kulmalle. Sieltä vastustaja tiputti pallon alaspäin rankkarialueen rajalle, eikä keskikentällä kovia metrimääriä taas kerran luutinut Jasu Peltonen ehtinyt väliin. Myös viimeistely oli kliininen, eikä Lepalla ollut mitään mahdollisuuksia venyä vasempaan alakulmaan suuntautuneen laukauksen eteen. Niinpä kotijoukkue meni siis 1-0 johtoon.

Viittä minuuttia myöhemmin meinasi pallonmenetys kostautua jälleen kerran keskialueella. Jasu ja Andy syöttelivät pikkukivaa keskiympyrässä, vihu korjasi pallon ja taas mentiin oikeaa laitaa ylös. Sieltä lähti mainio keskitys kohden takatolppaa ja kahta pöxypeluria. Näistä ensimmäinen onnistui kuitenkin jollain ilveellä sutimaan pallon maalinedustalla vielä miltei tyhjän maalin ohi.

Myös tasoitus oli lopulta yllättävän lähellä. Andy pelasi hyökkäyspäässä Ronin kanssa muutaman seinän, siitä oivaltava syöttö Japulle ja yhtäkkiä Timoa kapteenina tuurannut laitakiiturimme oli puolittain läpi. Veskari tuli hyvin vastaan ja onnistui kuitenkin venymään Japun lapikkaasta lähteneen sijoituksen tielle.

Kun tasoitusta ei syntynyt, käytti vastustaja totuttuun tapaansa tilaisuuden hyväkseen. Pöxyt hyödynsi kahden pakkimme keskinäisen törmäilyn noin 40 metrissä ja lähetti pallon linjasta läpi kirmanneelle hyökkääjälle. Hän puolestaan sijoitti sen varmasti vasempaan alakulmaan ja takoi lukemiksi jo 2-0.

Tuo maali näytti jo ottelutapahtumienkin puolesta ratkaisevalta, mutta Atleticolla oli vielä heittää muutama yllätyskortti kentälle. Penkiltä löytyi nimittäin Akatemiasta penkin täydennykseksi lainatut Henri ”Tiki” Tikka ja Juuso ”Höv” Haltsonen, joista ensimmäiselle siunaantui viimein vartti ja jälkimmäiselle kymmenminuuttinen hyökkäyspäässä. Molemmat olivat myös lähellä maalintekoa. Ensin noin 81. minuutilla Höv meinasi kaventaa ottelun jo ensimmäisellä tatsillaan. Japu sai pallon vasempaan kulmaukseen ja keskitti sen matalana kohti etutolppaa juossutta Höviä. Tämän ykkösellä lähtenyt mainio jatko meni kuitenkin puolisen metriä ohi.

Atletico-pelurien pohtiessa vielä hukattua tilaisuutta, oli Pöxyt jo tekemässä tuhojaan toisessa päässä. Oikea laita veti jälleen hyvin ja sieltä lähtenyt keskitys päätyi lopulta vaivoin maaliviivan yli boksin keskellä nähdyn Danny Welbeck -tyylisen takajalkaohjauksen jälkeen. Puoliajalla laitapakiksi vaihdettu Pale Saastamoinen ehti vielä pallon väliin ja purki sen kauemmaksi, mutta linjatuomari näki pelivälineen ylittäneen jo maaliviivan. Niinpä numeroiksi kirjattiin jo 3-0.

Seuraava paikka siunaantui vain hetkeä myöhemmin Kutosessa ansaittua kauhua aiheuttaneelle Tikille. Tällä kertaa vasemmalta lähtenyt keskitys tuli Nikon jalasta ja hieman korkeampana. Tiki sai myös osuman palloon, mutta vastustajan toppari horjutti häntä sen verran, että noin vitosen viivalta lähtenyt pusku jäi vain heppoiseksi osumaksi.

88. minuutilla mentiin vielä kertaalleen, kun erinomaisen kierrätyksen jälkeen pallo pelattiin oikealta laidalta keskustan kautta vasemmalle. Siellä Niko ja Japu pelasivat erinomaisesti yhteen, Japu ohitti laitapakin ja ajoi kohti maalia. Syöttö lähti kuitenkin taaksepäin noin pilkun kohdalle hiipineelle Opa Harmaiselle, jonka kova kuti leijaili harmittavan paljon yli. Loppuun Pöxyt vielä loivat muutaman paitsioon päättyneen tilanteen ja onnistuivat lisäajalla myös kaunistelemaan maalilukemia yhdellä osumalla, joten muutamista hyvistä paikoista huolimatta pisteet jäivät tällä kertaa kotijoukkueelle täysin ansaitusti.

Ottelu päättyi siis lopulta lukemiin 4-0 ja oli ehdottomasti kaikkea muuta kuin helppo. Pöxyt osoittautui todella kovaksi nipuksi ja pisti jopa Atletico-puolustuksenkin ahtaalle korkealla prässillään. Kuvaavaa oli varmaan sekin, että avauspuoliajalla eniten pallokosketuksia sai Lepa maalillaan. Atleticolla oli alituisia haasteita myös saada pallo pelattua ylöspäin, varsinkin kun liki kaikki pääpallot hävittiin isokokoisempia pöxypelureita vastaan. Atletico kuitenkin taisteli hyvin ja raatoi myös puolustussuuntaan kiitettävällä taistelutahdolla, kun taito ja aika eivät oikein riittäneet sen parempaankaan peliin. Tulos oli kaikkea muuta kuin hyvä, mutta kopissa ei kuitenkaan nähty niin masentuneita kasvoja kuin edellispelien jälkeen. Pelaajisto antoi tänään kaikkensa, mikä miellytti varmasti myös valmennusporrasta. Valitettavasti tämän pidemmälle se ei kuitenkaan tällä kertaa riittänyt, vaan Pöxyt ottivat ansaitusti kolme pistettä ja jatkavat siten ansaitusti taistelua noususta.

Tähtipelaajapisteet

Niko Lempinen: Neljä maalia omiin, mutta toisaalta Lepa piti kyllä joukkuetta pystyssä koko ensimmäisen puoliajan ajan, eikä voinut oikeastaan yhdellekään noista maaleista mitään.
Jani Putkonen: Järjeteli ja loi jälleen vaarallisimmat tekopaikat. Valitettavasti ne eivät kuitenkaan tuottaneet tällä kertaa maaleja.
Panu Paajanen: Ei ansaitse täysin puhtaita papereita, mutta oli kuitenkin selkeästi parhaimmistoa tänään.