Kolmonen: Atletico Malmi – FC Espoo/Akatemia

Maalit

0-1 Joni Rintala 20′
0-2 Antti Numminen 21′
1-2 Jani Lehti (Jani Hannula) 64′
1-3 Joni Rintala 66′
1-4 Niko Ruotsalainen 89′

Avaus (4-2-1-3)

Niko Lempinen (MV)
Pauli Saastamoinen 72′ Juho Launonen
Timo Kinnunen (C)
Antti Säynätkari
Ville Ruuska 81′ Olli Harmainen
Toni Valido 56′ Joonas Peltonen
Jaakko Peltonen
Roni Tran 46′ Jani Lehti
Antti Nurkka
Mikko Kouri 72′ Riku Seppänen
Jani Hannula

Muut vaihtopelaajat

Ville-Pekka Liimatainen

Raportti

Edellisellä kierroksella Karjaalta mukaan tarttuneen tasuripisteen toivottiin avaavan sarjataulukon laitimmaista saraketta jatkossa laajemmaltikin. Tältä osin toiveet manneleirissä olivatkin korkealla, kun vastaan asettui heti EIF/Akademin perään lohkon toinen “hautomo”, juniori-ikäisistä pelaajista koostuva FC Espoo/Akatemia. Hena Mattssonin, Panu Paajasen ja Japu Putkosen poissaolotkaan eivät lähtökohtaisesti juuri lommottaneet lauantaipäivän väkevän kokoonpanon iskukykyä.

Ottelun alku ei kuitenkaan ihmeitä luvannut. FCE löysi peli-ideansa huomattavasti Atleetteja pikaisemmin, ja jo avausminuutilla tolppamies Rudi Ruuska joutui torjumaan thaihieromossa treenaamillaan rintalihaksilla jatkon kulmapotkusta aivan maaliviivalta.

Tuskailu oman tekemisen kanssa kulminoitui lopulta vieraiden avausmaaliin. Upea ristipallon ja pystysyötön rakkauden hedelmä Espoon vasemmalta hyökkäyssivustalta halkoi Atletico-puolustuksen kuin samuraimiekka ja vapautti oikealta laidalta läpi Antti Nummisen, jonka poikkisyötöstä Joni Rintala siirsi pallon helposti maalinedustalta tyhjiin.

Edellisestä oli vierähtänyt hädin tuskin minuutti ja risat, kun keskikentän pallonmenetyksen jälkeen samainen Numminen oli jälleen karkumatkalla, ja Lepa Lempisen kierrettyään sijoitti vielä pienestä kulmasta pallon yli maaliviivan. Rudin viime hetken katkoyrityskään ei onnistunut kuin survomaan pallon maalin kattoon.

Atleticon musta minuutti piristi Espoon peliä kertalaakista ja ottelu rullasi taukoon asti täysin vieraiden hallussa. Jasu Peltosen muutamalla metrillä leveäksi suuntautunut kaukoveto avauskympin sisällä taisi masentavasti jäädä jopa kusipaitojen ainoaksi tilanteeksi ensimmäisellä kolmevarttisella.

Vaihtomies Jani “Kuula” Lehden kavennusmaali reilun tunnin jälkeen antoi pientä toivonkipinää paremmasta. Jasun pallonriiston jälkeen Nani Hannula pelasi Kuulalle, jonka tarkka kääntölaukaus vasurilla boksin oikealta kulmalta löysi tiensä verkkoon etutolpan juuresta.

Kuitenkin teeman mukaisesti maalit tuntuivat tulevan ryppäissä. Kaksi minuuttia kavennuksesta FCE rankaisi manneja lepsuilusta jo kolmatta kertaa. Veskari avasi nopealla heitolla oikeaan laitaan, josta lähteneen läpisyötön turvin laivastonsinisten piikissä häärinyt Rintala karisti puolustajat kannoiltaan ja sijoitti pallon varmasti Lepan selän taakse. Kovin montaa sekuntia ei pallon matkan kentän päästä toiseen kestänyt. Kuulan nostoyritys boksin rajalta heti perään kostautui pykälän verran liian ilmavaksi ja junnujen johto säilyi kahdessa.

Vielä loppuhetkillä espoolaiset osuivat kertaalleen. Vain minuuttia aiemmin vaihdosta sisään tullut Markus Appelqvist tarjoili Niko Ruotsalaiselle joukkueensa neljännen maalin tyhjiin kaksikon päästyä harhasyötön turvin ylivoimalla Lepaa vastaan.

Tovia myöhemmin pelikellon jo tikittäessä lisäaikaa alakerta vuoti lahonneen jollan tapaan lisää, mutta tällä kertaa Lepa nollasi hyökkääjän 1v1-tilanteessa mainiolla jalkatorjunnalla. Toisessa päässä Kuula pakotti Espoon veskarin torjuntaan aivan etuyläkulmasta pienestä kulmasta lähteneellä terävällä laukauksellaan nopean vaparin jälkeen. Tilanne jäi iltapäivän viimeiseksi Mosan muovilla ja pisteet lähtivät ansaitusti naapurikaupunkiin.

Atleticon peliesitys ja tappiomarginaali kulkivat tänään nätisti käsikkäin: molemmat toistaiseksi kauden pohjanoteerauksia. Nolosti vastustajan aliarvioimiseen sortuneiden kusipaitojen pelistä paistoi jopa kummallinen haluttomuus eikä fokus tahtonut alkuunkaan riittää omaan tekemiseen keskittymiseen. Myös joukkueiden yhteispelin sujuvuudessa oli eroa vieraiden eduksi kuin yöllä ja päivällä.

Tähtipelaajapisteet

Antti Säynätkari: Kentän ainoa Atleetti, jonka rinnalla Espoon pojat todella näyttivät pojilta.
Jani Lehti: Honka-matsin tapaan osui vaihdosta kentälle tultuaan, kaivoi juonikkuudellaan myös pari muutakin hyvää tonttia.
Riku Seppänen: Kruunasi jo vuosia odotetun Kolmosen-debyyttinsä “tilastomerkinnällä”.