Kolmonen: Atletico Malmi – Honka/3 2-4 (0-2)

Maalit

0-1 Timo Rytsölä 38′
0-2 Jani Hakala (Paulus Roiha) 43′
0-3 Pekka Kelaranta (Paulus Roiha) 55′
0-4 Paulus Roiha 65′
1-4 Jani Lehti 76′
2-4 Jani Putkonen 87′

Avaus (4-2-1-3)

Niko Lempinen (MV)
Pauli Saastamoinen 71′ Juho Launonen
Joonas Peltonen
Antti Säynätkari
Ville Ruuska 21′ Niko Ruokolainen 52′ Jaakko Peltonen
Toni Valido
Timo Kinnunen (C)
Jani Hannula 46′ Roni Tran
Antti Nurkka
Mikko Kouri 46′ Jani Lehti
Jani Putkonen

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)
Olli Harmainen

Raportti

Kauden ensimmäiseen kotiotteluunsa Atletico toivotti Mosan muoville tervetulleeksi Espoon puolelta ponnistavan Honka/3:n. Malmilaisittain lähtökohdat peliin olivat mallillaan, sillä sarja-avaus KäPaa vastaan oli tappiostakin huolimatta tarjonnut paljon hyviä asioita, ja alkuviikon Suomen Regions’ Cup -teurastus palveli puolestaan täysimittaisena maalintekotreeninä. Lisäksi Kolmosen paikkansa syksyllä vain pisteen turvin säilyttänyt Honka oli ainakin ennakkoon arvioiden sopivamman kaliiberin vastus Atleeteille kuin vaikkapa juuri lohkon ennakkosuosikkien joukkoon nostettu KäPa.

Myös kokoonpanon osalta näytti hyvältä. Puolustuspään telaketjukaksikon Henri Mattsson – Panu Paajanen poissaolojen vastineeksi keskikenttätaituri Toni Valido oli lusinut kahden ottelun pelikieltonsa alta pois, ja lopulta kupongille olisi ollut jopa ylitarjontaa. Honka sen sijaan juoksutti kentälle yhden koko sarjatason nimekkäimmistä pelaajista, nimittäin entisen maajoukkuepelaajan ja Veikkausliigan maalikuninkaan Paulus Roihan, joka taannoin ammattilaisuransa päätettyään oli päättänyt palata takaisin kasvattajaseuransa paitaan.

Atleetit eivät lähteneet kuvia kumartamaan, ja ottelun avauspuolituntinen sujuikin tiukasti kusipaitojen komennossa. Tilaa ja aikaa piisasi reippaasti, kun kokomustissa pelannut Honka oli alati askeleen perässä Atleticon syöttömyllyn luistaessa kuin voideltuna, mutta hallinta ei kuitenkaan aivan realisoitunut maaleiksi. Japu Putkosen kuti kimpoili pakkien kautta niukasti tolpan väärältä puolelta sivuverkkoon, ja seuranneesta kulmapotkusta Timo Kinnusen pusku pysähtyi maaliviivalla Honka-jalkaan. Myös Timon kaukolaukaus lipesi aavistuksen leveäksi. Jobinpostia Atleticolle toi Rudi Ruuskan aikainen vaihto puujalkaan johtaneen törmäilyn seurauksena.

Honka ei paria kulmapotkua lukuunottamatta ollut ottelun ensimmäisen kolmanneksen aikana päässyt juuri hätyyttelemään Lepa Lempisen maalia, mutta aivan yhtäkkiä Atleticon ote pelistä kirposi täysin. Kontrolloitu pallonliikuttelu vaihtui turhaan kohellukseen ja järkyttäviin harhasyöttöihin, joiden seurauksena vastustaja kiitti kohteliaasti ja näytti kotijoukkueelle maalinteon mallia. Nopeaa rajaheittoa seuranneesta keskityksestä Paukku Roiha pääsi puskemaan vitosen tienoilta. Lepan torjunnasta irtopallo tipahti Timo Rytsölälle, joka kiskaisi kuulan sydämensä kyllyydestä maalin kattoon.

Honka oli vähällä lisätä johtoaan vain minuuttia myöhemmin. Keskeltä läpi karannut mustapaita pamautti tiukan kudin tolppaan, ja Sintti Säynätkari seivasi pilkun takaa lähteneen jatkolaukauksen jalallaan aivan maaliviivalta. Tauolle siirryttiin silti espoolaisten 2-0-johdossa, kun Hongan Roiha ja Jani Hakala irtosivat Atleetti-puolustukselta. Ensinmainitun helposta poikkisyötöstä jälkimmäinen sijoitti luukulta takakulmaan, eikä edes liukumisen piirinmestari Sintti enää ylettänyt koipineen pallon perään.

Toiselle jaksolle Atletico vaihtoi ryhmityksen puhtaasti kahteen hyökkääjään. Lisää kylmää vettä niskaan tuli kuitenkin lähes saman tien, kun Rudin avausjaksolla korvanneen Niko Ruokolaisen vanha nilkkavamma pakotti vaihtoruletin jälleen käyntiin.

Tauolla kehiin loikannut Roni Tran herätteli jo toiveita paremmasta lauottuaan vain hieman ohi Honka-maalin, mutta lähes saman tien rymisi jälleen toisessa päässä. Kahden pallonmenetyksen seurauksena jääkaapin raamit omaava Pekka Kelaranta pelattiin nokikkain Lepan kanssa, ja matala tuikkaus vei Hongan jo 3-0-johtoon. Syöttäjänä toimi luotettavien lähteiden mukaan jälleen Roiha.

Vaikka Atletico ei enää päässytkään ottelun alun kaltaiseen vauhtiin, paikkoja kavennukseen riitti kuitenkin. Tunnin tietämillä Jasu Peltosen tulinen volley sujahti riman verran yli ja Jani “Kuula” Lehden laukaus kolahti etutolppaan.

Paulus Roiha oli tunnin sisällä alustanut joukkueensa kaikki kolme maalia, muttei muuten ollut juuri noussut esityksellään esiin massasta. Vielä ennen vaihtoon siirtymistään Paukku ehti kuitenkin hiljentää Mosan lehterit lopullisesti 4-0-maalillaan. Atletico-puolustus hävisi ensin Honka-veskarin ison avauksen ykkös- ja kakkospallot, ja vielä 1v1:n voitettuaan Roiha pamautti pompusta aivan liigatason laukauksen pienenevästä kulmasta takanurkkaan yli Lepan. Ensimmäisessä mielikuvassa yhdistyivät lähinnä Marco van Basten ja 1988…

Loppua kohden Atletico esitti pieniä heräämisen merkkejä. Jasu pujotteli komeasti boksiin ja ohitti jo veskarinkin ulkosyrjällään, mutta tolppa tuli jälleen tielle. Jatkotilanteesta syntyi pienimuotoinen torikokous, kun Honka-pakki kuittasi Jasun laittomaksi katsomansa taklauksen “rehdillä” tönäisyllä. Kummallekin osapuolelle nousi tilanteesta varoitus.

Tappion välttäminen ei viimeisen parinkympin aikana enää onnistunut, mutta onneksi sentään murskajaiset jäivät kokematta kahden kosmeettisen kavennusmaalin suosiollisella avustuksella. 1-4 oli todellinen tahtomaali: Kuula ohjasi Juho Launosen keskityksen takaraivollaan ensin tolppaan ja pamautti lopulta Timon liukkarista palautuneen riparin läheltä verkkoon. Loppulukemat 2-4 lähtivät pakin “vahinkopalautuksen” ja veskarin väliin spurtanneen Japun vasurista.

Erinomaisella pelillä käynnistynyt iltapuhde kaatui tällä kertaa jokseenkin selittämättömästi mutta täysin rehellisesti omaan koomailuun. Maalipaikat menivät pelissä määrällisesti melko lailla tasan, mutta viimeistelyssä oli tuttuja ongelmia jälleen kerran.

Tähtipelaajapisteet

Jani Lehti: Toi penkiltä akkukaupalla uutta virtaa kärkeen, maali ja kaksi osumaa tolppiin.
Timo Kinnunen: Jälleen isossa roolissa, vaikkei aivan yltänyt omalle tasolleen.
Juho Launonen: Pelasi vain parikymppiä, mutta selvisi todella puhtain paperein laitapakin tontillaan.