Suomen Cupin 3. kierros: Ponnistus – Atletico Malmi 2-1 (1-0)

Maalit

1-0 Mikko Meritie (Erkki Palokangas) 18′
1-1 Sami Huovinen 45′
2-1 Timo Salo 48′

Avaus (4-4-2)

Niko Lempinen (MV)
Henri Mattsson
Antti Säynätkari
Panu Paajanen
Ville Ruuska (C) 74′ Riku Seppänen
Niko Ruokolainen 52′ Roni Tran
Joonas Peltonen 63′ Olli Harmainen
Toni Valido 79′
Jani Hannula
Jani Putkonen
Mikko Kouri 41′ Sami Huovinen

Muut vaihtopelaajat

Juha-Matti Leinonen
Santeri Kunttu

Raportti

Kolmena edellisenä kautena Suomen Cup oli päättynyt Atleticon osalta joka kerta tappioon kolmannella kierroksella. Tälläkään kertaa Atleetit eivät lähteneet raivaamaan paikkaa nelosrundille ennakkosuosikkina, sillä vastassa oli viime syksyn finaalivastustaja Nelosesta, kirkkaimmat mitalit Bolliksen postimerkillä lunastanut Ponnistus.

Olosuhteet Ponnareiden haastamiseen toden teolla olivat lähtökohtaisesti huomattavasti suotuisammat kuin syksyllä, alkaen Talin hallin pelialustan asianmukaisesta koosta, eikä kokoonpanossakaan ollut valittamista. Monipuolisesta rosterista mainittakoon talven aikana rinkiin PuiUsta liittyneet Hena Mattsson ja Toni Valido, jotka tekivät kauden viralliset debyyttinsä heti avauksessa.

Atleticolla oli alussa suunnattomia vaikeuksia pelinavaamisen kanssa. Maata pitkin syöttöketjut pysyivät omilla hädin tuskin kahden passin verran, ja kaaripallotkin päätyivät lähestulkoon sataprosenttisesti ilmapelissä täysin suvereenin ponnaripakan otsalohkoihin.

Raitapaidat siirtyivät johtoon vajaan parinkympin pelin jälkeen. Kilometrin mittaisista rajaheitoistaan tunnettu Timo Yrjönen heittikin pallon vasten kaikkien odotuksia lyhyenä Tinde Salolle, joka myös ilmeisesti hämääntyi tilanteesta ja täräytti summittaisen säähavaintopallon kohti hallin kattorakenteita. Peliväline kulkeutui Vahva-Eki Palokankaan pään kautta boksin sisälle Mikko Meritien lapaan, ja näkökulmasta riippuen viimeistelyvaihtoehdoksi valikoitui jotain silmät kiinni nepatun kukkupallon ja millimetrin tarkan noston väliltä. Yhtä kaikki, pallo päätyi lopulta korkeana takatolpan kautta verkkoon yli maalissa pelanneen Lepan.

Takaisku saattoi kuitenkin toimia oivana herätteenä, sillä kusipaitojen peli lähti pikku hiljaa paranemaan. Riistoon johtaneen hyvän prässin tuloksena Nani Hannula pääsi laukomaan Koopa Kourin pudotuksesta vastapalloon, vain senttejä maalikehikon yli.

Atleettien peli-ilmeen kohentumisesta huolimatta Ponnistus pääsi edelleen paikoille paremmin ja laukoi todella hanakasti. Lepa joutui venymään pariin paraatipelastukseen, mm. pakkien törmäilyn seurauksena yksin läpi karannutta hyökkääjää vastaan. Toisessa päässä lähimmäs tasoitusta avausjaksolla pääsi laitalinkkinä liihottanut Niko Ruokolainen, jonka tiukka veto tärähti takatolpasta leveäksi.

Toisen 40-minuuttisen alkuun riitti hässäkkää molemmilla maaleilla. Yrjösen pitkät rajaheitot olivat alati vaarallisia, ja yhden lingon seurauksena kotijoukkue sai pallon jo ylärimaankin. Seuraavasta tilanteesta maalinteossa onnistui kuitenkin Atletico. Rikkeen seurauksena malmilaisille vihellettiin vapari Ponnareiden boksin takaa, ja koska maalivahti Juan Pascual arpoi vielä muurin miesvahvuutta eikä kukaan raitapaidoista älynnyt valua pallon tielle katkaisemaan peliä, katsoi tauolla sisään tullut Sami Huovinen parhaaksi laukoa sijoituksensa sen kummempia empimättä tyhjiin. Vastustajien epäuskosta huolimatta peli oli nyt tasan.

Iloa kesti kuitenkin vaivaiset kolme minuuttia. Sintti Säynätkari siirsi kulmalipulta tuomitun puolustuspään vaparin Lepalle, jonka huolimaton avaus vasurilla putosi kolmeenkymppiin Tinde Salon jalkaan. Vanha kettu väläytti jäätävää potkutekniikkaansa täräyttäen sisäterällä vastapalloon ja suoraan tyhjään maaliin. Karmivat muistikuvat Nelosen finaalista uusiutuivat lähes identtisinä, sillä tuolloinkin Salo onnistui maalinteossa kaukaa Lepan “syötöstä”. Komeita mutta helvetin halpoja maaleja kummatkin.

Ponnistuksen johtomaalin jälkeen Atletico jäi saamattomasti lähes tyystin ilman paikkoja. Raita sen sijaan jatkoi pommittamista armotta, mutta “karkea jyvä” ja Lepan huipputorjunnat pitivät lukemat ennallaan. Atleetit päättivät ottelun 10 pelaajalla, kun hetkeä ennen loppua erotuomari poisti Validon kentältä suoralla punaisella reilusti myöhästyneestä sukituksesta.

Ponnistus meni parista ansaitusti jatkoon, ja kaiken rehellisyyden nimissä loppulukemat olisivat voineet olla helposti yhtä rumat kuin syksyllä. Mitenkään kauniiksi ei peliä voinut kummakaan joukkueen osalta kehua, mutta Ponnistuksen rutiini, kovuus ja kokemus olivat jälleen liian iso pala purtavaksi.