Nelosen Finaali: Ponnistus – Atletico Malmi 4-1 (2-0)

Atleticon mahtava kausi Nelosessa huipentui piirin loppuotteluun, johon vastustajaksi tuli varsin odotetustikin jo kauden alla ykköslohkon ennakkosuosikiksi povattu perinteikäs Ponnistus. Koska kummankin joukkueen nousu Kolmoseen ensi kaudeksi oli jo etukäteen varmistunut, oli finaalissa panoksena “vain” sarjatason parhaan joukkueen titteli ja toki mitalit sen mukaan.

Molemmat finalistit olivat tehneet vastustajistaan lohkopeleissä selvää jälkeä. Ainoana erottavana tekijänä joukkueiden lähes identtisessä tulossaldossa oli Ponnareiden viimeisen kierroksen yllätyshäviö, kun taas Atletico onnistui raivaamaan kakkoslohkon läpi tappioitta! Näiltä osin voimasuhteet menivät siis melko lailla tasan. Vaikka molemmat saivatkin otteluun jalkeille täydet ja laadukkaat kokoonpanot, kallistui vaaka ehkä hienokseltaan Ponnareiden suuntaan pelikentäksi asetellun pienen ja kulahtaneen Bolliksen 7-tekonurmen ja raitapaitojen käsittämättömän erikoistilannevaarallisuuden johdosta.

Avaus (4-4-2):

Erkki Hyttinen (MV, >Niko Lempinen 46′);
Niko Ruokolainen, Joonas Peltonen, Timo Kinnunen (C, v), Ville Ruuska;
Jani Putkonen, Janne Hampaala, Jani Hannula (> Jaakko Peltonen 61′), Antti Nurkka;
Alfred Sinnemäki (> Roni Tran 61′), Santeri Kunttu (> Jani Lehti 61′)

(Vaihdossa: Jaakko Peltonen, Jani Lehti, Niko Lempinen, Mika Mäkelä, Pauli Saastamoinen, Roni Tran ja Ilkka Taipale)

Atleticon oma peli ei avausjaksolla tahtonut ottaa kulkeakseen, ehkä jopa pienen hermostuneisuuden takia. Ponnarit sen sijaan tajusi nopeasti olla hakematta tyylipisteitä, vaan runnoi palloa jatkuvasti Atleettien päätyyn pääosin ilmateitse. Pallo kävi tasaisen tappavalla tahdilla rajoilta ulkona, joten joukkue sai runsaasti vaarallisia rajaheittoja, joita toppari Timo Yrjönen nakkaili katapultillaan heti puolen kentän jälkeen kevyesti Atleticon maalille saakka.

Kusipaitojen kärkipari Alf ja “kerrostalon kokoinen” Kunttu pääsivät yhteensä kolmesti hätyyttelemään Juan Pascualin vartioimaa Ponnari-maalia. Sihti oli pielessä vain hieman, mutta kuitenkin riittävästi. Toisessa päässä Yrjösen karmeat rajaheitot pitivät atleettipuolustuksen alati varpaillaan. Yksi näistä johti myös lopulta isäntien 1-0-maaliin noin puolen tunnin pelin jälkeen. Timo pelasti heiton jälkitilanteen päällään vielä aivan maaliviivalta, mutta seuranneesta kulmasta juuri Yrjönen pääsi laukomaan pallon taka-alueelta maalin vastakkaiseen nurkkaan.

Pari minuuttia tauon alla Ponnistus siirtyi 2-0-johtoon melko surkuhupaisalla maalilla. Yrjönen linkosi heittonsa kaukaa vasemmalta korkeana laakana maalille, ja ilmeisesti suoraan kohti tulevasta möhkäleestä hämääntynyt Eki reagoi osumalla sormillaan väliin juuri ennen kuin pallo painui verkkoon. Jos pallo olisi mennyt suoraan sisään, olisi seurauksena ollut vain Atleticon maalipotku. Vielä ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla Nani laukoi matalan kudin 20 metristä, mutta Pascual torjui alakulmasta.

Atletico palasi pienen paussin jälkeen kentälle huomattavasti paremmalla ilmeellä. Peli alkoi vähitellen rullata ja Niko pakotti Pascualin torjuntaan heittoa seuranneesta riparista. Ja vajaan kympin jälkeen peli olikin jo 2-1. Timon vapari kulki Alfin kautta Japulle, jonka keskitys vasemmalta otti kimmokkeen ja irtopallon suti luukulta sisään Kunttu. Ponnistus ei kuitenkaan vähästä säikähtänyt, vaan oli vähällä vastata jo parin minuuttia myöhemmin, kun vanha kettu Tinde Salo laukoi suoraan sivuvaparista kaukaa kovan pommin vain hieman takanurkasta leveäksi.

Juuri ennen tunnin täyttymistä raita palautti johtonsa kahteen maaliin. Atleticon järkyttävän harhasyötön jälkeen Ponnistus iski vaihteeksi pelaamalla. Lauri Volanen nosti pallon takaisin boksiin, Vahva-Eki Palokangas pudotti ja Mikko Meritie laukoi ykkösellä takayläkulmaan ohi tauolla jo etukäteen sovitusti kentälle tulleen Lepan. Myös 4-1 syntyi vastaavanlaisesta kämmistä omassa päädyssä. Avaussyöttö lipesi suoraan Tinde Salon jalkaan 30 metrissä. Vielä alkukaudesta Kakkosta LPS:n paidassa pelannut Salo otti tyhjät pois ja flinttasi tiukan kudin Lepan vasemman käden alanurkkaan, kun peliä oli vielä parisenkymmentä minuuttia jäljellä. Atletico ei kuitenkaan enää onnistunut lisäkavennuksessa, joten Ponnistus vei kultamitalit varsin selvin lukemin 4-1.

Atletico jäi siis ottelun päähän tappiottomasta kaudesta Nelosessa. Jossitellahan voisi aina vaikka millä, mutta fakta on se, että Ponnistus teki neljä maalia Atleettien yhtä kohti. Vaikka hopeamitaleista ei juuri lohtua irronnut, kauden päätavoite täyttyi sentään: Atletico palaa vuoden tauon jälkeen Kolmosen kentille!

Ottelun tähtipelaajat:

3  –  Timo Kinnunen: Atleettien pelillinen ja henkinen johtohahmo.
2  –  Santeri Kunttu: Sytytti edes hetkellisen toivonkipinän kavennuksellaan.
1  –  Jaakko Peltonen: Toi keskikentälle uutta virtaa vaihdosta.