Atletico Malmi – SUMU 3-0 (1-0)

Syyskierroskin ylitti jo puolenvälin viimeviikkoisen Kontu/2-ottelun myötä ja sarja eteni siten jo viimeiselle neljännekselleen. Sarjatilanne ennen tätä kamppailua oli sellainen, että johto edellisenä päivänä Sekundamannet möyhentäneeseen MaKuun oli kaksi pistettä, tosin tämän yhden ottelun vähemmän pelanneena, ja kolmantena olevaan Gnistan/2:en jo käsittämättömät 20 pistettä. Tavoite päivän SUMU-kamppailuun oli siten vähintäänkin selkeä, tappiottomien kamppailujen sarjaa haluttiin jatkaa ja hoitaa tämä Koillis-Helsingin derby kunnialla kotiin.

Vaikka kyseessä oli kotiottelumme, pelattiin matsi jostain syystä Pallomyllyssä. Helsingin piiri oli edellisiltana saanut kuningasidean siirtää samaan aikaan merkitty MPS – Klubi 04 -kamppailu Tapanilan nurmelta koulun toisella puolella sijaitsevalle tekikselle, joka sattumoisin oli merkitty tämän oman kamppailumme pelipaikaksi. Piiri sitten otti ja ilmoitti, että oma pelimme siirtyy “maakuntamannejen” matsin vuoksi toisaalle, mikä ei tietysti ilahduttanut meitä alkuunkaan. Yhtä kaikki, alustana oli edelleen tekonurmi ja pelipaikkana yllättävän kauniiseen kesäpäivään nähden vähintäänkin eksoottinen Pallomylly.

Kokoonpano oli jälleen jotakuinkin kunnossa ainoastaan opiskelijavaihtoon aiemmin viikolla lähtenyttä Sinttiä lukuun ottamatta. Myös Jasu uupui edelleen kokoonpanosta omien Turku-opiskeluidensa vuoksi. Listalla komeili silti täysi lapullinen ukkoja, joukossa mm. Akatemian puolella maaliverkkoja heilutellut Höv.

Avaus (4-4-2):

Erkki Hyttinen (MV);
Niko Ruokolainen (> Mika Mäkelä 84′), Joonas Peltonen, Panu Paajanen, Pauli Saastamoinen (> Ville Ruuska 46′);
Jani Putkonen, Janne Hampaala (> Jonatan Wasenius 62′), Timo Kinnunen (C, v), Jani Hannula (> Roni Tran 71′);
Alfred Sinnemäki (v, > Juuso Haltsonen 77′), Jani Lehti (> Santeri Kunttu 62′)

(Vaihdossa: Juuso Haltsonen, Jonatan Wasenius, Santeri Kunttu, Niko Lempinen, Mika Mäkelä, Roni Tran ja Ville Ruuska)

Pallomyllyn isokokoisen kentän ja tekonurmialustan oletettiin ennakkoon palvelevan “kotijoukkuetta”, ja siihen viittasi myös SUMU-kopista kuultu toteamus: “Ei v***u toi on iso kenttä, me on hävitty tää peli…” Toisin kuitenkin kävi, sillä SUMU tarjoili loppuen lopuksi erittäin tiukan vastuksen ja nosti osakkeitaan ainakin allekirjoittaneen silmissä selkeästi tuosta kevätkierroksen ottelustamme. Löytyihän sieltä edelleen vaikka minkälaisia sankareita “kireine byyttoneineen”, mutta vastapainona joukkue pelasi erittäin aggressiivista ja jopa rohkeaakin peliä luottaen toki edelleen pitkiin pystypalloihin ja linjan taakse tehtyihin juoksuihin. Saimme kuitenkin useaan otteeseen olla varuillamme kärkkäiden kärkimiesten ja tiukan prässin kanssa.

Ottelun ensimmäiset vaarallisehkot maalitilanteet nähtiin kuitenkin SUMUn päässä ja asialla erittäin pirteästi aloittanut Kuula. Jo ottelun toisella minuutilla Nanin boksiin lähettämä läpisyöttö päätyi Kuulalle, jonka chippi meni kuitenkin niukasti takaa ohi. Paria minuuttia myöhemmin Kuula pääsi puolestaan puskemaan Leegon antaman vaparin aavistuksen maalin ohitse. Yhdeksännellä minuutilla sama parivaljakko oli jälleen asialla, kun keskikentän keskustassa totutusti ravannut Leego ajoi boksiin ja käänsi pallon aivan päädystä luukulle. Kuula onnistui kuitenkin sutimaan pallosta ohi, joten tilanne kuivui siltä osin kasaan.

Maalipaikkoja siis riitti ja paremmalla tuurilla sekä viimeistelyllä olisimme voineet johtaa jopa 3-0 ensimmäisen 10 minuutin pelin jälkeen. Toisaalta myös vierailijalla oli saumansa. Esimerkiksi 14. minuutilla alati vaarallinen ex-MPS-ikoni, Hessu Harjunen ohjasi saamansa pystysyötön vain hieman maalin ohitse. Kymmenen minuuttia myöhemmin maali oli vielä aavistuksen lähempänä, kun Jonen Ekille antama palautus jäi aivan liian lyhyeksi ja kärki ennätti palloon ensimmäisenä. Vaikka Eki liukui tilanteeseen hyvin ja sai palloonkin osuman, taisteli hyökkääjä sen kuitenkin hänen ohitseen ja oli lopulta aivan yksin tyhjän maalin edessä. Matkaa oli ehkä noin kymmenisen metriä, mutta löysähkö sijoitus osui jotenkin käsittämättömästi tolppaan. Ensimmäisenä paikalle purkamaan ennätti vielä puolustajamme, joten maali jäi näkemättä vaihtopenkkien arpoessa spontaanin naurun ja epäuskoisten kohahdusten välillä.

Tilanne pelästytti selvästi Atleetti-ryhmää ja peli oli jonkin aikaa täysin sekaisin. Keskikentällä oli SUMUn tiukan prässin vuoksi jatkuvasti liian kova kiire ja toisaalta ratkaisusyötöt olivat suurimmaksi osaksi luokattomia. Myös puolustuksessa riitti tekemistä, sillä SUMU vyörytti puolen tunnin paikkeilla hyökkäyksiään erittäin tiukasti. Eki joutui siten venymään torjuntoihin ehkä yllättävänkin monta kertaa. Tasatilanne olisi ollut ensimmäisen jakson osalta täysin ansaittu, sillä molemmilla oli tukku hyviä maalipaikkoja, mutta viimeistely ontui. Maaleitta ei tauolle kuitenkaan tarvinnut mennä, sillä aivan lopussa saatu erikoistilanne käytettiin tehokkaasti hyväksemme: Kuula lähetti matalan ja kovan kulmurin vasemmalta, johon Timo ehti boksin keskellä ensimmäisenä. Hänen ohjauksensa oli myös erinomainen ja pallo löysi tiensä verkkoon ensimmäistä kertaa.

Ensimmäinen jakson jälkeen johdimme siis yhdellä maalilla, mutta kauaa ei sekään pitänyt. Toinen maali syntyi SUMU-päähän nimittäin aivan toisen jakson alussa. Vasemmassa laidassa erinomaisesti yhteen pelanneet Japu ja Niko juonivat jälleen jälkimmäiselle erinomaisen taustanousun Japun hienon pystypallon jälkeen. Niko kirmasi tiukasti boksiin ja heitti ehkä aavistuksen liian pitkältä näyttäneen keskityksen kohden takatolppaa. Leego teki kuitenkin täysivauhtisen juoksun ja ennätti vielä kurkottamaan liukunsa jälkeen pallon sisään. Tilanne siis 2-0.

55. minuutilla nähtiin muutama mainio paikka molemmissa päissä. Ensiksi Kuulan kova sivuvapari lähti laakana kohti etukulmaa. Keskitystä selkeästi odottanut maalivahti ennätti kuitenkin vaivoin väliin ja pienestä pompottamisestaan huolimatta piti maalinsa puhtaana. Vain hetkeä myöhemmin SUMU pääsi nopeaan vastahyökkäykseen ja puolustuksemme joutui lopulta rikkomaan aivan 16-rajan tuntumassa. Vapari lähti kuitenkin selkeähkösti yli.

Viisi minuuttia myöhemmin SUMU antoi puolestaan kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta Timo ja Leego pääsivät 2v1-hyökkäykseen. Syöttö lähti kuitenkin takaa mukaan juosseelle Kuulalle, joka lopulta menetti pallon. Pari minuuttia myöhemmin Alf oli ratkaista pelin, mutta veskari ennätti kuitenkin hänen tuikkauksensa eteen. Tilanteesta seuranneesta ripareista ja jatkosählingistä eivät myöskään Nani, Kunttu tai Japu saaneet palloa sisään. Kuulan tilalle sisään vaihdettu Kunttu oli myös pirteällä pelipäällä ja 73. minuutilla hänellä oli parikin paikkaa maalintekoon. Ensiksi boksin rajoilta lähtenyt kääntölaukaus meni vain hieman ohi tolpasta ja heti perään seuraavasta hyökkäyksestä maaliverkko heilui kontran jälkimainingeissa, mutta linjatuomari liputti sen kuitenkin paitsiona.

3-0-maali roikkui jossain määrin ilmassa, eikä kauaa tarvinnut sitäkään enää odotella. 75. peliminuutilla entistä seuraansa vastaan ensimmäistä kertaa pelannut Roni antoi kulman oikealta, johon Timppa pääsi ensimmäisenä. Hänen eriomainen puskunsa suuntautui kohti oikeaa kulmaa, mutta tolppamies ennätti väliin. Tämä ei kuitenkaan saanut purettua palloa vaan ripariin ehti ensimmäisenä Alf, joka ei epäröinyt vaan puski pallon pussiin.

Lopussa nähtiin vielä muutama paikka kummassakin päässä, mutta mitään todellisia tuhannen taalan mestoja ei enää kuitenkaan tullut. Niinpä loppulukemiksi kirjattiin ehkä hieman kotijoukkuettakin mairitteleva 3-0. SUMU tarjosi erinomaisen vastuksen ja oli todella kärkkäällä jalalla liikkeellä. He veivät meiltä tilan ja ajan pois ja pakottivat sitä kautta virheisiin. Toisaalta myös heillä oli vaikeuksia varsinkin viimeistelyn ja pelinrakentelun kanssa. Mestoja oli useampaankin maaliin, mutta tuuriakaan ei oikein tuntunut olevan, mikä tietysti oli myös Atleetti-ryhmän jonkinmoinen ongelma. Sen sijaan jakomäkeläiset käyttivät enemmän energiaa huutelemalla tuomarille, joka ei kieltämättä tänään ollut ihan parhaimmillaan. Tuomiot menivät kuitenkin tasaisen oikein ja väärin molempiin suuntiin, joten myöskään siihen peli ei missään nimessä ratkennut. Kolme pistettä ja edelleen nolla tappiosarakkeessa, joten ei voi olla kuin tyytyväinen ja jatkaa tästä eteenpäin yhtä menestyksekkäin ottein.

Ensi viikon perjantaina onkin sitten todellinen herkkupala, kun Atletico Malmi kohtaa Malmin derbyssä, Tapanilan tekonurmen iltavalaistuksessa Sekundamannet. Vaikka MPS/2 ei olekaan mikään pääkilpailijamme, herättää ottelu taatusti tunteita molemmissa leireissä. Edellinen keskinäinen ottelumme oli ehkä koko kauden tähän mennessä toiseksi huonoin heti Ellas-matsin jälkeen, joten myös siltä osin on oikea paikka petrata. Kaikki siis sankoin joukoin katsomaan, ottelu alkaa klo 19.15!

Ottelun tähtipelaajapisteet:
3  –  Niko Ruokolainen: Erinomaista yhteispeliä vasemmalla laidalla Japun kanssa. Todella vaarallisia nousuja ja toisaalta varmaa puolustuspeliä.
2  –  Jani Hannula: Tehomerkintöjä ei tänään nähty, mutta taistelu ja juostut kilometrit vakuuttivat.
1  –  Ville Ruuska: Tuli vaihdosta sisään puoliajalla, mutta pelasi 45-minuuttisensa erittäin pirteästi ja teki muutamia todella tärkeitä katkoja puolustuspäässä.