Suomen Cupin 2. kierros: Atletico Malmi – SAPA 3-2 (2-1)

Lauantaina pelattiin kauden ensimmäinen virallinen ottelu Talin hallissa, kun suoraan Suomen Cupin toiselle kierroksella arvottu joukkueemme kohtasi edelliskaudelta tutun SAPAn. Panoksena ottelussa oli paikka Cupin kolmannelta kierrokselta, jossa vastaan asettuisi juuri ennen omaa peliämme MPS/Old Starsin pahemman kerran möyhentänyt PK-35/VJS (3. div). Peliin lähdettiin siis ehdottomasti voitto mielessä, sillä edellisvuotiset ottelumme olivat olleet äärimmäisen tasaisia niin peliesitysten kuin numeroidensakin puolesta. Jostain syystä joukkueet löytyivät silti aivan taulukkojen ääripäistä, eikä ennakkosuosikista tähänkään peliin ollut epäselvyyttä. SAPA saavutti lohkossaan kolmossijan ja meidän kohtalonamme oli puolestaan lähteä hakemaan vauhtia Nelosesta ainakin tulevan kauden ajaksi.

Viimevuotisista peleistä oppineena emme kuitenkaan lähteneet nöyristelemään tai hakemaan pienimaalista tappiota, varsinkin kun SAPA oli tiputtanut ykköskierroksella vain vaivoin ja ainoastaan yhden maalin turvin Kuutoseen nousseen FC Hiehon. Oma treenikautemme oli puolestaan käynnistynyt uuden päävalmentajan, Sakari Kuntun, komennossa erinomaisesti, sillä kolmesta ensimmäisessä treenipelissä olimme säilyneet tappioitta ja päästäneet ainoastaan yhden maalin näissä kamppailuissa. Myös kokoonpano oli kohtalaisen hyvässä terässä, sillä kuten uutisissa kerroimme, oli rinki pysynyt päällisin puolin samana edelliskaudesta, eikä joukkue ollut kokenut kriittisiä muutoksia viime kauden päätteeksi. Myöskään uusia pelaajia ei tässä ottelussa vielä nähty. Poissa illan kamppailusta olivat pitkäaikaispotilaat Janne Hampaala ja Olli Harmainen sekä vaihto-opiskelemaan lähtenyt Antti Nurkka. Lisäksi ottelusta puuttuivat työkiireidensä takia Mika Mäkelä, Jani Putkonen ja Niko Lempinen.

Avaus (4-4-2):

Erkki Hyttinen (MV);
Niko Ruokolainen(v), Panu Paajanen, Antti Säynätkari, Ville Ruuska;
Jani Hannula, Joonas Peltonen (> Ilkka Taipale 41′), Timo Kinnunen (C), Jaakko Peltonen;
Jani Lehti (> Roni Tran 31′), Santeri Kunttu (> Riku Seppänen 41′ > Janne Vottonen 90′)

(Vaihdossa: Janne Vottonen, Riku Seppänen, Roni Tran ja Ilkka Taipale)

Ottelu pelattiin siis Talin hallissa, joten puitteet alustoine kaikkineen olivat erinomaisessa kunnossa. Se näkyi myös ottelun tempossa, sillä jäisen kentän ja lumivalleilla ympäröityjen sivurajojen sijaan kummatkin joukkueet pääsivät näyttämään sitä todellista osaamistaan. SAPA lähti otteluun ehkä astetta terävämmällä jalalla, mutta niin vain Atleetit olivat tehokkaampi maalipaikoissaan. Ottelua ei nimittäin pelattu kuin 9 minuuttia ja ”kotijoukkue” johti jo lukemin 2-0. Ensimmäinen maali oli erinomainen näyte osaamisestamme, kun 7. minuutilla Timo Kinnunen kääntyi keskialueella terävästi, tiputti selässä roikkuneen vastustajansa ja pelasi pallon linjan lävitse kirmanneelle Jani Hannulalle. Nani viivytteli hetken laukauksessaan, mutta sijoitti lopulta pallon varmasti maaliin. Kovin moni oli tuskin selvinnyt vielä avausmaalistakaan, kun SAPA-päässä tapahtui jälleen. Jaakko Peltonen kuljetti palloa keskialueella, menetti sen ainakin kolmeen otteeseen, ryösti aina kuitenkin takaisin ja rynni lopulta vetopaikkaan viimeistellen Atletico-uransa ensimmäisen maalin.

Jonkinlaisena ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt SAPA oli näin yllätetty ja joutui ehkä katsomonkin ennakko-odotuksista poiketen selkeään takaa-ajajan asemaan. Heidän maalipaikkansa jäivät kuitenkin ottelun alkupuoliskolla melkoisen vähiin, vaikka laitapelaaminen oli aktiivista ja jäimme paikoin kakkoseksi myös keskialueen kamppailuissa. SAPA sai muutamia mainioita tilanteita lyömällä pidempää palloa ja tiputtelemalla näitä sitten keskikentän pelaajille. Toppariosastolla hienosti pelanneet Panu Paajanen ja Antti Säynätkari hoitivat kuitenkin erinomaisesti omat tehtävänsä. Toisessa päässä SAPA-puolustus sen sijaan oli helisemässä pystypallojen ja erityisesti Jani Hannulan aktiivisten juoksujen kanssa, eikä 3-0-lukematkaan olleet lopulta kovin kaukana. 20 minuutin kohdalla Timppa pääsi ensiksi puskemaan vaparin jälkitilanteesta takatolpalta ja vain muutamaa minuuttia myöhemmin Joonas Peltosella oli erinomainen paikka laukoa rankkarialueen rajan tuntumasta. Viimeistely jäi kuitenkin heppoiseksi.

26 minuutin jälkeen SAPA sai puolestaan ansaitun kavennuksensa, kun vastustaja pyöritteli palloa rankkarialueen sisällä ja lataili neljän jätkän keskellä melkoisen pitkään ennen onnekkaasti alakulmaan suuntautunutta laukaustaan. Lukemat siis 2-1 ja SAPA oli jälleen ottelussa mukana. Myös tasoitus oli lähellä 30 minuutilla, kun vastustaja antoi erinomaisen keskityksen oikealta ja pallo lipui lopulta aivan maalimme edestä kohden toista sivurajaa ilman, että yksikään sapalainen siihen ylsi. Samoihin aikoihin jouduimme suorittamaan myös ensimmäisen pelaajavaihtomme, kun Jani Lehti joutui poistumaan esikoislapsensa ristiäisiin ja teki tilaa paremmin armeijan harmaissa nykyisin viihtyvälle Roni Tranille. Ottelu jatkui tästä eteenpäin aavistuksen enemmän vihreäpaitaisten hallinnassa, mutta muutamista yritelmistä huolimatta puoliaikalukemiksi jäivät kuitenkin 2-1.

Toisen jakson alkuun jouduimme suorittamaan heti kaksi pelaajavaihtoa, kun jalkansa ikävännäköisesti puolen tunnin jälkeen loukannut Santeri Kunttu korvattiin Riku Seppäsellä ja flunssan jälkeen itseään vielä parannellut Joonas Peltonen Ilkka Taipaleella. Nämä vaihdokset eivät kuitenkaan varsinaisesti tuoneet mitään uutta toisen jakson alkuun, sillä SAPA liikkui ja teki töitä ehkä aavistuksen aktiivisemmin, mutta maalipaikat olivat kuitenkin kortilla. Toisaalta heille siunaantui muutama mainio mahdollisuus heti alkuun, kun ensiksi 41 minuutilla (ottelussa pelattiin siis vain 2 x 40 minuuttia) SAPAlaisten pitkän pallon jälkeinen laukaus osui ylärimaan. Toisaalta tästä ei mennyt kuin pari minuuttia, kun jälleen laitapakki avasi pitkällä, ja tällä kertaa pallo leijailikin toppareiden välistä juosseelle hyökkääjälle, joka nosti sen Eurogoals-tyyliin yli vastaan tulleen maalivahtimme ja tasoitti siten lukemat 2-2:een.

Tämän jälkeen ottelu jatkui edelleen SAPAn komennossa ja välillä jopa näytti siltä, että johtomaali oli enemmän kuin lähellä. Mitä pidemmälle peli kuitenkin eteni, niin sitä selkeämmin peli jälleen tasoittui. Jos maalinjälkeinen aika oli selkeästi SAPAn, niin lopussa olimme me puolestaan lähempänä maalia. Mm. Niko Ruokolainen ja Roni pääsivät molemmat laukomaan vaarallisesti, mutta Nikon kulman jälkitilanteesta tullut laukaus leijaili maalin ylitse ja Roni taas pommitti nousunsa jälkeen kohden maalia, mutta molari sai venytettyä kätensä väliin ja ohjattua pallon ylitse. SAPA taas sai 70 minuutin paikkeilla käytännössä perätysten kolme potentiaalista kulmatilannetta, mutta niistäkään ei seurannut mitään vaarallisempaa. Omat lopun tilanteemme tulivat pääasiassa oikealta laidalta, jossa erittäin pirteästi molempiin suuntiin pelannut vaihtomiehemme, Ilkka Taipale pääsi useamman kerran haastamaan puolustajaa ja keskittämään palloa luukulle. 75 minuutilla Zimei esimerkiksi keskitti ja Nani ohjasi pallon vain aavistuksen ohi. Mitä pidempään ottelu eteni, sitä selvemmin näytti kuitenkin siltä, että mentäisiin ilman muuta rankkareihin ja ratkottaisiin paremmuus lopulta pilkulta.

Näin ei kuitenkaan lopulta käynyt, sillä aivan kuin puskista Roni nousi lopulta sankariksi ja ratkaisi pelin vain minuuttia ennen ottelun päätöstä. Kulmatilanteen jälkeen oikealle jäänyt Niko sai pallon jalkaansa ja heitti sisäkierteisen pallon noin pilkun kohdalle, jossa sekä Roni että Timppa yrittivät siihen osua. Roni sai kuitenkin päänsä ensimmäisenä väliin ja puski päälaellaan sen taidokkaasti taaksepäin kohti vasempaa alakulmaa. Pallo vieri ehkä tuskastuttavankin hitaasti, mutta maalin jälkeen riemulla ei ollut enää rajaa. Sen verta puskista se tuli, eikä kukaan oikeastaan odottanutkaan enää mitään muuta kuin pilkkuja, joten täytyy olla tyytyväinen alokas Tranin mainioon suoritukseen.

Loppuaika menikin sitten maaliamme varjellessa ja yrittäessä kuluttaa aikaa kaikin mahdollisin keinoin. Janne tuli kentälle taktisena vaihtona, eikä loukkaantumisittakaan selvitty, kun Niko sai aivan lopussa tällin jo aiemmin kipeytyneeseen nilkkaansa. Muutamasta vaarallisehkosta erikoistilanteesta huolimatta SAPA ei kuitenkaan saanut palloa maaliin, joten Atleetti-ryhmä sai tuulettaa pääsyään Suomen Cupin 3. kierrokselle.

Kokonaisuudessaan ottelu oli siis melko tasainen ja tyypillinen talvimatsi, jossa kumpikaan osapuoli ei juuri vakuuttanut hienolla pelillä tai äärimmäisen kovalla kunnolla. Sen sijaan ottelussa viljeltiin paljon pitkää palloa ja kärsittiin selkeästi jonkinlaisista kuntopuutteista, jotka toki korjaantuvat treenin ja myötä ja kevään kuluessa kohti uutta kautta. SAPA oli joukkueena ehkä aavistuksen parempi, mutta toisaalta Atletico Malmi loi enemmän vaarallisia tilanteita ja hyödynsi altavastaajan asemaansa erinomaisesti. Peli toimi korkeintaan kohtalaisesti, mutta näitä puutteita korjattiin sitten äärimmäisen kovalla taistelulla ja hyvällä asenteella, jotka jättivät ainakin allekirjoittaneelle todella hyvän jälkimaun ottelusta. Jos pelin hahmoja haetaan, niin omasta joukkiostamme ne löytyvät varmasti keskialueelta. Timppa ja Atletico-historiansa ensimmäisen maalin iskenyt Jasu olivat paljon pallossa ja tekivät pyyteetöntä duunia molempiin suuntiin. Nani taas oli vaarallinen laidallaan, kuten myös Niko. Lisäksi vaihtopelaajista Zimei jatkoi pre-seasonin erinomaisia otteitaan, tällä kertaa laitalinkkinä. Hänen edukseen voi laskea erinomaisen taistelun ja kaksinkamppailujen voitot hieman jo väsähtäneitä sapalaisia vastaan.

Ja vaikka peli ei vielä vakuuttanutkaan, niin antoi Atletico Malmi varmasti myrskyvaroituksen muille divaritasonsa joukkueille voittamalla jo toisen Kolmosen jengin muutaman viikon sisään. Paljon jäi kuitenkin näkemättä ja antamatta, joten eiköhän parin viikon päästä pelattavassa cupin 3. kierroksen ottelussakin nähdä nälkäinen ja kilpailukykyinen Atleetti-ryhmä haastamassa Pallokerhon superjunnuja.