MasKi – Atletico Malmi 3-3 (0-2)

Kausi polkaistiin käyntiin jo viime viikolla erittäin vakuuttavissa ja voitokkaissa merkeissä, mutta vappuviikollekin riitti odotettavaa; matkasimme nimittäin Atletico Malmin historian ensimmäiseen viralliseen vierasotteluun, pois tutun ja turvallisen Kehä 3:n sisäpuolelta. Tällä kertaa vastaan asettui Masalan Kisa -niminen nousijajoukkue Uudenmaan piiristä. Vastustajasta ei tälläkään kertaa ollut minkäänlaista havaintoa, mitä nyt osasimme odottaa hitusen kovatasoisempaa ja pelaavampaa ryhmää kuin edellisottelussa murskattu KyIF/FCK1 oli lopulta ollut. Pikkulinnut myös tiesivät kertoa, että edellisvuotinen joukkue oli uudistunut melko rajusti, joten minään perinteisenä Nelosen joukkueena heitäkään ei sopinut ajatella. Pelialustana illan ottelussa toimi pikkuruinen hiekkakenttä toista ja viimeistä kertaa tällä kevätkierroksellamme.

Omalta osaltamme lähdimme otteluun jälleen kerran hieman vajaamiehisenä. Poissaolijoiden listoilta löytyi mm. molemmat kapteenistoomme kuuluvat ja pitkäaikaisvammoista kärsivät keskikenttä-jyrät, Leego ja Timppa sekä kymppipaikalla vakuuttavasti luutinut Roni. Tämän lisäksi loukkaantumiset ja työkiireet verottivat miehistöämme liki kymmenellä enemmän tai vähemmän tärkeällä pelaajalla. Saimme kuitenkin kasattua varsin iskukykyisen miehistön ja vielä jokusen vaihtomiehenkin tähän Masalan keväiseen ja synkkenevään iltaan.

Avaus (4-2-3-1):

Lepa (MV) ; Niko, Hena (v), Make (C), Rubale ; Jone (> Andy 46′), Jasu ; Kuula (> Japu 46′), Ile (> Janne 88′), Nani ; Koopa (> Kunttu 62′)

(vaihdossa Eki, Andy, Janne, Japu ja Kunttu)

Ottelu alkoi osaltamme aavistuksen epävarmasti. Ensimmäiset kosketukset palloon olivat melkoisen kamalia ja peli sellaista tyypillistä hiekkapalloilua vastustajan viedessä tilan ja ajan pois tällä pomppivalla hiekalla. MasKi oli muutenkin hieman terävämpi ensimmäisten minuuttien aikana, mutta jollain ilveellä saimme kuitenkin luotua vaarallisimmat paikat. 5 minuutin pelin jälkeen tuomari vihelsi meille vapaapotkun keskialueen vasemmasta laidasta. Jone heitti korkeahkon pallon kohden maalia, josta se pienen flipperin jälkeen päätyi Mattssonin jalkaan ja siitä lopulta löysänä laukauksena kohden takakulmaa. Vastustajan lopulta melko epävarmasti pelannut molari seurasi vain katseellaan sitä kuinka pallo lipui hitaasti, mutta varmasti vastustajan verkkoon. Lukemat siis 0-1 ja Atleetit saivat täydellisen lentävän lähdön otteluun.

Tämän jälkeen pelimme myös aukeni hieman, vaikka edelleenkin MasKi sai estettyä parhaat rakentelumme. Omassa päässä taas aiheutimme itsellemme tarpeetonta kiirettä, eikä maali ollut myöskään kovin kaukana. Varsinkin MasKin hyökkäyspäässä numerolla 23 pelannut target-tyylinen hyökkääjä oli erittäin kärkkäänä koko ensimmäisen puoliajan ja aiheutti muutamaan otteeseen kiirettä puolustusalueellamme. Osa tilanteista päättyi paitsiotuomioon, mutta myös ns. vaarallisia tilanteita nähtiin esimerkiksi 15 min kohdalla, kun alakerta jäätyi totaalisesti. Vastustajan hyökkääjälle pelattiin pallo linjamme yli oikeaan laitaan, jossa hän pääsi nokikkain vastaan tulleen Lepan kanssa yrittäen ohittaa tämän. Lepa onnistui kuitenkin painostamaan sen verran kaveria, ettei tämä saanut liki tyhjästä maalista palloa kuin sivuverkkoon.

Muutamaa minuuttia myöhemmin mentiin taas toisessa päässä, kun hyvän vastahyökkäyksen jälkeen Koopa ajoi oikealta sisään ja laukoi vain aavistuksen ohi vasemmasta nurkasta. 25 minuutin kohdalla kotijoukkue painoi taas oikealta, eikä heidän epäonninen keskityksensä ollut kaukana maalistamme. Se nimittäin päätyi Lepan näppien kautta ylärimaan, mutta maali kuitenkin varjeltui. 27 minuutilla Malmin sheriffinäkin tunnettu Koopa prässäsi mainiosti ja hankki Ilelle erinomaisen maalipaikan. Löysä veto suuntautui kuitenkin puolityhjästä maalista huolimatta vain veskarin jalkaan. Muutamista paikoista huolimatta MasKi oli kuitenkin näennäisesti aktiivisempi osapuoli ja loi ehkä hitusen parempia paikkoja hakien väkisin sitä tasoitusta. Eikä tasoitus ollut myöskään kaukana, sillä 36 minuutin kohdalla vastustaja sai vapaapotkun erittäin hyvästä paikasta. Heidän pelaajansa kompuroi omia aikojaan alimpana miehenä luutineen Mattssonin jalkoihin MasKi-molarin pitkän avauksen jälkeen ja osa masalalaisista vaati tuossa kohtaa jo ulosajoa luottotopparillemme. Onneksi tuomari oli kuitenkin tehtäviensä tasalla, eikä tehnyt ns. oikeusmurhaa. Vaparistakaan ei lopulta tullut mitään vaarallisempia, joten johtoasemamme säilyi edelleen.

Pari minuuttia myöhemmin oli jälleen meidän vuoromme hyökätä, kun kauden merkittävimmäksi vahvistukseksemmekin luonnehdittu Ile pelasi loistavasti vasemmalla laidalle töitä tehneen Kuulan läpi vasemmasta laidasta. Kuula heitti täysin oikeaoppisen matalan keskityksen puolustuslinjan ja maalivahdin välimaastoon, mutta valitettavasti Koopa ei onnistunut liukumaan sitä sisään. Vielä ennen puoliaikaa otteet myös rumenivat aavistuksen, ja varsinkin MasKi jaksoi pelata koko ajan melko rumaa peliä. Hyvin koko ottelun vetänyt tuomarikolmikko osasi kuitenkin hommansa ja tuomitsi meille mm. vaparin 44 peliminuutilla Joneen kohdistuneesta rikkeestä. Kuula laukoi pallon lopulta kohden muuria, josta se kimposi kuitenkin takaisin. Uusi yritys tuotti sitten tulosta, sillä riparista lähtenyt laukaus kimposi muurin kautta veskarin ohitse. Atletico Malmi siirtyi siis 0-2-johtoon ja onnistui säilyttämään nämä asemat myös jakson loppuun saakka.

Toiselle puoliajalle tehtiin muutamia pelaajavaihtoja, kun pienen tällin saanut Kuula vaihdettiin Japuun ja keskikentällä paikoin kakkoseksi jäänyt Jone korvattiin Japulla. Näiden vaihtojen myötä saimme myös pelistä hieman paremmin kiinni, eikä vastustajalla ollut rehellisesti sanottuna paljonkaan mahdollisuuksia ensimmäisen 20 minuutin aikana. Olimme tässä ottelussa kuitenkin selkeästi taistelevampi ja liikkuvampi joukkue, jolle näin pikkuruinen hiekka ei noin alustana kuitenkaan oikein sopinut. Ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana mm. Ile ja Nani pääsivät koettamaan maalintekoa pelitilanteissa sekä Jasu vaparista siinä kuitenkaan onnistumatta.

Mutta kuten ensimmäisellä jaksolla, painostuksesta ja hyvistä paikoista ei seurannut kuin harmia omassa päässä. Vastustaja suoritti kerralla kolme pelaajavaihtoa panostaen erityisesti laitapeliin. Samalla he rukkasivat ryhmitystään selkeästi vaarallisempaan muotoon. 70 minuutin kohdalla oikea laitamme aukenikin kummallisen helposti, eikä väliin syöksynyt Mattsson saanut purettua palloa sivurajasta ylitse. Niinpä vastustaja pääsi puolustuslinjamme lävitse ja keskitti pallon lopulta Rubaleen ylitse boksin vasempaan kulmaukseen, jossa MasKi-peluri oli täysin yksin Lepaa vastaan. Valitettavasti tuuri ei ollut tällä kertaa puolellamme, ja masalalaiset kavensivat lukemiksi 1-2 kauniilla ylänurkkalaukauksella.

Tästä maalista käynnistyi myös pienoinen alamäkemme, sillä viimeiset 20 minuuttia sisälsivät aivan totaalisia jäätymisiä. 73 minuutilla MasKi sai pientä hässäkkää maalille, mutta Rudi onnistui kuitenkin torjumaan laukauksen rinnallaan. 78 minuutin kohdalla vastustaja hyödynsi puolestaan erittäin vaarallisiksi moneen otteeseen todettuja rajaheittojaan ja eräs pelureista pääsi yrittämään maalintekoa jonkinlaisella puolisaksarilla. Onneksemme veto suuntautui kuitenkin korkealle yläilmoihin. Vastustajan selkeästi hyökkäävämpi taktiikka avasi kuitenkin myös meille maalipaikkoja. 80 minuutin kohdalla Kunttu pelasi erinomaisesti pallon oikeaan kulmaan, johon ensimmäisenä kipitti Andy. Andy puolestaan keskitti pelivälineen juuri oikea-aikaisesti kohden oikeaa takakulmaa, josta Nani napautti sen vasurilla ilmasta sisään. Lukemat siis 1-3, ja viimeistään tässä kohtaa luulimme MasKin selkärangan napsahtavan.

Toisin kuitenkin kävi, sillä nopean rajaheiton jälkeen MasKi pääsi kaventamaan hieman paitsiolta haiskahtaneesta tilanteesta. Pallo pelattiin linjan taakse vapaana olevalle jätkälle, joka pisti sen läheltä sisään. Kavennuksen jälkeen siirryimme vielä selkeämmin puolustuskannalle, vaikka miltei heti perään Andy olikin lähellä jälleen kerran ratkaista ottelun. Valitettavasti puolustuksesta irtauduttuaan veto meni kuitenkin noin 10 cm ohi tolpan. 87 peliminuutilla se kaikkein pahin kuitenkin viimein tapahtui, nimittäin vastustaja onnistui tasoittamaan vasemmalta tulleen hienon hyökkäyksensä päätteeksi. He pelasivat matalan pallon luukulle, josta se sitten siirrettiin puolustajien nenän edestä sisään. Loppu olikin enää tasaista tappelua, eikä kumpikaan joukkue saanut varsinaisia maalipaikkoja. Lukemat siis suureksi pettymyksemme 3-3.

Mitä ensimmäisestä vieraspelistä jäi sitten käteen? Hiekkapeli on aina hiekkapeli, eikä niistä voi oikein odottaakaan tällä tasolla mitään varsinaista huippupalloilua. Tänään nähtiin kuitenkin kaksi näennäisesti tasavahvaa joukkuetta, joista kumpikin taisteli ahnaasti ja käytti tilanteensa hyväksi kohtalaisen hyvällä prosentilla. MasKi hallitsi peliä kotialustallaan ehkä näennäisesti enemmän, mutta Atletico Malmi oli kuitenkin selkeästi vaarallisempi joukkue maalipaikoissaan. Tasapeli oli siis jollain tapaa oikeutettu tulos, mutta kahden maalin johtoasemassa meidän olisi kuitenkin pitänyt pystyä säilyttämään hyvä pelikurimme ja pitää lukemat samoina. Nyt kotiinvietäviksi saatiin siis vain yksi piste, joka toisista varmaan suurimmaksi osaksi tuntui suurelta vääryydeltä, mutta toisaalta myös lämmitti ainakin jonkin verran. Emme kuitenkaan olleet vetäneet yksiäkään hiekkatreenejä sitten viime syksyn, eikä kokoonpanomme ollut todellakaan paras mahdollinen, mutta silti saimme raavittua kasaan kahdesta ensimmäisestä elintärkeästä ottelusta neljä pinnaa. Nyt vetäydymme kuitenkin juhlimaan vappua ja odottelemaan seuraavan viikon lauantaina kohdattavaa NuPSia vieraaksemme Tapanilan uudelle tekonurmelle.

Ottelun tähtipelaajapisteet:
3    –     Ilkka Tynkkynen: Kuten edellisessäkin ottelussa, Ile pelasi myös tänään isossa roolissa. Erinomaista taistelua keskialueella. Tekonurmiotteluissa voidaan myös Ileltä odottaa enemmän, kun pelimme paranee hyökkäyssuuntaan.
2    –     Niko Ruokolainen: Katkoi ja riisti palloja todellisen taistelijan elkein. Lopun takaiskuista huolimatta melkoisen varmaa peliä koko puolustuslinjalta.
1    –     Jani Hannula: Hiekkakentät eivät sovi hippinäkin tunnetulle kettutytöllemme, mutta toisaalta Nani jaksoi tänäänkin tehdä töitä ja uurastaa molempiin päihin. Tuloksena myös elintärkeä johtomaali lopussa.